Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministarstvo sigurnosti BiH

Graničnoj policiji nedostaje 620 službenika, Nešić poručuje: Ništa se ne sekirajte

granična policija bih
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Ministar sigurnosti BiH ističe da je upoznat sa stanjem u Graničnoj policiji, istodobno tvrdi da nema opasnosti što se tiče priliva migranata u BiH.

Prema važećoj sistematizaciji, Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine nedostaje 620 policijskih službenika. Istodobno, Bosna i Hercegovina bilježi povećanje migracijskog pritiska na području BiH i tokom 2023. godine.

Političke volje za rješavanjem ovog problema nema, s obzirom na to da inicijativa da se poveća broj polaznika nije dobila potporu u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, izvještava BHRT.

U toku obuka

Popunjenost Granične policije BiH je na 70 posto. S novom godinom pravo na penziju će ispuniti 300 policijskih službenika. Iz Granične policije ističu da je u toku obuka određenog broja policajaca.

“Od 02. 10. 2023.godine, u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u Mostaru započela je osnovna obuka za 11. klasu kadeta GPBiH, 98 kadeta za čin policajac i 22 za čin mlađi inspektor. U toku su aktivnosti za objavu Javnog oglasa za 12. klasu kadeta, ukupno 150 (125 u činu policajac i 25 u činu mlađi inspektor). Policijske agencije na državnom nivou školuju kadete, buduće policajce, u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u Mostaru”, navode iz GP BiH.

Ministar sigurnosti BiH ističe da je upoznat sa stanjem u Graničnoj policiji, istodobno tvrdi da nema opasnosti što se tiče priliva migranata u BiH.

Nešić: Ništa se ne sekirajte

“Nemojte da se sikirate što se tiče novog migrantskog talasa. Sve agencije su spremne da odgovore na krizu ukoliko se ona pojavi, ja vjerujem da mi nećemo imati novu migrantsku krizu i da držimo sve pod kontrolom. Očekujem da do kraja godine potpišemo ugovor s Frontex-om, i na taj način dobijemo dodatnu stabilnost”, kaže ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić.

“Тај migracijski pritisak ostat će nam ovdje u Bosni i Herceovini jer je naša granica šuplja ko švicarski sir”, tvrdi Zlatko Miletić, izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Izaslanik Kemal Ademović uputio je inicijativu Domu naroda da se broj polaznika sa 150 poveća na 250.

“Ukoliko se to ne desi, već naredne godine imat ćemo situaciju u Graničnoj službi da neće moći obavljati svoj posao na adekvatan način”, ističe Ademović.

Odbijena inicijativa Ademovića

Inicijativa Ademovića nije usvojena, jer su protiv uglavnom bili izaslanici iz srpskog i hrvatskog kluba. Dopredsjedatelj Doma naroda i predsjednik HDZ-a BiH ističe da podržava inicijativu, ali da to nije na Domu naroda.

“Zamolba kolega Ademoviću da razumijete. Inicijativa apsolutno stoji, ali da je kroz Vijeće ministara stave na prvoj sjednici već, pa da onda mi ovdje dođemo vrlo brzo, sa prijedlozima, ako uopće treba prolaziti parlamentarnu proceduru sa ovim inicijativama, da budemo učinkoviti na terenu”, naveo je tada na sjednici Dragan Čović, zamjenik predsjedatelja DN PSBiH.

A stanje na terenu je tako da u praksi jedan policajac čuva nekoliko kilometara granice. Zbog nedostatka kadra kao ispomoć na očuvanju i nadzoru državne granice angažirani su policijski službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, SIPA-e, i policijski službenici MUP-a Republike Srpske.