Baraž kao pusti san

BiH s igračem više poražena od Finske i izgubila izglede za plasman u baraž

bih finska (1)

Finci, naime, sada imaju 11, a BiH je ostala sa sedam bodova te ima još odigrati samo jednu utakmicu, u utorak, 16. novembra, protiv Ukrajine

Selekcija Bosne i Hercegovine poražena je večeras na zeničkom Stadionu “Bilino polje” od Finske rezultatom 1:3 (0:1) u susretu 7. kola kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine u Kataru, čime je izgubila sve izglede za drugo mjesto u grupi D i plasman u baraž.

Finci, naime, sada imaju 11, a BiH je ostala sa sedam bodova te ima još odigrati samo jednu utakmicu, u utorak, 16. novembra, protiv Ukrajine. Vodeća Franuska ima 12, a Ukrajina 11. Finci su već nakon prvog poluvremena vodili s 1:0, ali su od 37. minute igrali s igračem manje pa se očekivalo da bi bh. tim mogao preokrenuti rezultat u svoju korist.

Strijelac jedinog gola u prvom poluvremenu, u 30. minuti, bio je Marcus Forss nakon asistencije Temmu Pukkija.

Pukki se time bio iskupio za nerealiziorani penal u 25. minuti, koji je dobio nakon kornera sa desne strane i igranja rukom bh. kapitena Miralema Pjanića. Engleski sudija Michael Oliver pokazao je i žuti karton Pjaniću, ali je golman Ibrahim Šehić odbranio šut Pukkija u donji lijevi ugao, čime je izazvao erupciju oduševljenja na zeničkom stadionu.

Šehić je i nešto ranije, u 15. minuti, kada je napustio gol te na ivici 16-erca pokupio loptu ispred Temmu Pukkija, najboljeg strijelca Finske u historiji (Pukki 33, Jari Litmanen 32 gola-op.a.), spasio svoj gol. Šehić se tom prilikom i driblingom oslobodio Pukkija te proslijedio loptu svojim suigračima.

Šehić je u 23. minuti, ovog puta u saradnji s Sinišom Saničaninom,  koji je, na kraju, izbio loptu u korner, istrčavanjem i padom u noge spriječio Pukkija da šutira, u momentima kada su bili “oči u oči”.

Finci su u 37. minuti ostali s igračem manje, kada je u silovitom prodoru po lijevoj strani bio Asmir Kolašinac. Srušio ga je na oko 30 metaraa od gola Jukka Raitala te zaradio direktan crveni karton. Kolašinac zbog povrede nije mogao nastaviti meč pa je ušao Ermedin Demirović.

Međutim, gosti su odlučnije krenuli drugo poluvrijeme uprkos tome što su imali igrača manje. Pukki je u 47. minuti, sa oko 15 metara, šutirao pored same desne stative bh. gola. Međutim, u 51. minuti je pažnji bh. odbrane umakao Robin Lod te povisio na 0:2.

Smanjio je rezervista Luka Menalo, koji je, nakon slobodnog udarca sa lijeve strane kojeg je izveo Amer Gojak, u padu sa oko osam metara pogodio gol gostiju za 1:2. Međutim, Finci su u 73. minuti povisili i na 3:1, a strijelac je bio Daniel O'Shaughnessy.

Engleski sudija Oliver dugo je čekao potvrdu iz VAR sobe, ali je odluka nije promijenjena, mada je opšti dojam da je finski igrač bio u ofsajdu. Rezultat je ostao 1:3, što je  i konačan ishod ovog meča.

U prvom poluvremenu također je bila sumnjiva situacija u kaznenom prostoru gostiju, kada je, 8. minuti, Gojko Cimirot pokušao odigrati povratnu loptu za Smaila Prevljaka. Neko je iz odbrane gostiju u padu izbio loptu u korner, ali su bh. reprezentativci smatrali da je to učinio rukom. Tako nije mislio engleski sudija Oliver.

BiH je u prvom poluvremenu imala nekoliko prilika, ali nisu bili precizni Anel Ahmedhodžić (8.),Pjanić (11.), Smail Prevljak (19.)…Nekoliko prilika i poluprilika za bh. tim i u drugom poluvremenu, osim kod gola Menala, također su ostale nerealizirane pa su Finci slavili rezultatom 3:1.

BiH: Šehić- Ćivić, Ahmedhodžić, Saničanin- Kolašinac (39. Demirović), Hadžiahmetović (56. Prcić), Pjanić (67. Sušić), Stevanović-  Cimirot (56. Gojak)- Prevljak, Krunić (67. Menalo). Selektor: Ivaylo Petev.

FINSKA: Hradecky- Raitala, Forss (46. Nissil[A1] ä), Lod (76. Uronen), O'Shaughnessy- Kamara, Hämäläinen- Wäisäinen, Ivanov (80. Aarajuuri), Schüller- Pukki (80. Jensen). Selektor: Markku Kanerva.