Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reuters

Papa zahvalio novinarima na otkrivanju zlostavljanja u crkvi

papa-franjo-AA

Papa je u subotu, 13. novembra, pohvalio “misiju” žurnalizma i rekao da je od vitalnog značaja da reporteri izlaze iz svojih redakcija i otkrivaju šta se dešava u spoljnom svijetu

Papa Franjo zahvalio je novinarima na pomoći u otkrivanju skandala u kojima su svećenici seksualno zlostavljali djecu, što je Rimokatolička crkva inicijalno pokušala da prikrije, piše agencija Reuters, a prenosi RSE.

Papa je u subotu, 13. novembra, pohvalio “misiju” žurnalizma i rekao da je od vitalnog značaja da reporteri izlaze iz svojih redakcija i otkrivaju šta se dešava u spoljnom svijetu da bi se suzbile dezinformacije koje se često mogu naći na internetu.

“Hvala vam na tome što nam govorite šta je pogrešno u Crkvi, što nam pomažete da to ne guramo pod krevet i na glasu koji ste dali žrtvama zlostavljanja”, rekao je papa.

Papa Franjo je govorio na ceremoniji u čast dvoje iskusnih novinara – Filipu Puljelji iz Rojtersa i Valentini Alazraki iz meksičke televizije Notisijeros, koji su tokom dugih godina svoje karijere izvještavali iz Vatikana.