Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zenica

Šehić odbranio penal Pukkiu, Finci na poluvremenu vode na Bilinom polju

bih finska 2 (1)

Nekoliko pokušaja bh. tima nije bilo uspješno pa su Finci otišli na odmor s jednim golom prednosti, pri rezultatu 0:1

Selekcija Bosne i Hercegovine protiv Finske nakon prvog poluvremena susreta 7. kola kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine u Kataru, na zeničkom Stadionu “Bilino polje” gubi rezultatom 0:1, ali od 37. minute ima igrača više.

Bez nedovoljno oporavljenog kapitena Edina Džeku, kojeg je u ovom meču s trakom na ruci mijenjao Miralem Pjanić, bh. tim krenuo je ofanzivno od samog početka, dok su Finci, kako su i najavljivali, svoju priliku tražili iz kontranapada, što im se u nekolko navrata i isplatilo.

U trećoj minuti bh. tim imao je prvi korner, kojeg je sa lijeve strane izveo Pjanić, a gostujući golman Lukas Hradecky uspio izbiti. Lopta se na ivici 16-erca odbila do Amira Hadžiahmtovića, ali nisu uspjeli ozbiljnije ugroziti gol Finaca.

Prva sumnjiva situacija u kaznenom prostoru gostiju zbila se u 8. minuti, kada je Gojko Cimirot pokušao odigrati povratnu loptu za Smaila Prevljaka. Neko je iz odbrane gostiju u padu izbio loptu u korner, ali su bh. reprezentativci smatrali da je to učinio rukom. Tako nije mislio engleski sudija Oliver Michael.

Nakon tog kornera najviši je u skoku bio Anel Ahmedhodžić te šutirao glavom, ali se lopta ponovo odbila u korner. Treći za BiH, a prvi sa desne strane.

Prvu intervenciju Ibrahima Šehića bilježimo u 10. minuti, kada je izboksovao centaršut Robina Loda sa lijeve strane. Nakon silovitog prodora po lijevoj strani Seada Kolašinca u 11. minuti, koji je na vrhu 16-erca uposlio Pjanića, bh. kapiten nije dobro zahvatio loptu, koja je iznad prečke otišla u gol-aut.

Šehić je u 15. minuti napustio gol te skoro na ivici 16-erca pokupio loptu ispred Temmu Pukkia, najboljeg strijelca Finske u historiji (Pukki 33, Jari Litmanen 32 gola-op.a.). Šehić se driblingom oslobodio Pukkia i proslijedio loptu svojim suigračima.

Odličnu priliku u 19. minuti, nakon asistencije Cimirota, imao je Prevljak. On se, umjesto šuta po golu, ipak odlučio proigrati Miroslava Stevanovića, koji nije uspio šutirati pa je loptu napustila kazneni prostor.

Šehić je i u 23. minuti, u saradnji sa Sinišom Saničaninom, koji je izbio loptu u korner, zaustavio Pukkia. Međutim, nakon kornera je, zbog igranja rukom kapitena Pjanića u 16-ercu, u 24. minuti dosuđen penal za Fince. Pjanić je dobio i žuti karton, a Šehić je odbranio šut Pukkia u donji lijevi ugao te izazvao erupciju oduševljenja na zeničkom stadionu.

Međutim, Pukki je u 29. minuti prošao po desnoj strani te na vrhu peterca uposlio Marcusa Forssa, koji je umakao kontroli bh. odbrambenih igrača te savladao Šehića za 0:1. Finci su, tako, krunisali bolju igru u tom period.

Finci su još nekoliko minuta prijetili nakon gola, ali su, onda, u 37. minuti ostali s igračem manje. U silovitom je prodoru po lijevoj strain bio Kolašinac, a Jukka Raitala je startao žestoko na njegovu stajnu nogu, a engleski sudija Oliver bez puno razmišljanja pokazao je finskom igraču direktan crveni karton. Kolašinac zbog povrede nije mogao nastaviti meč pa je ušao Ermedin Demirović.

Nekoliko pokušaja bh. tima nije bilo uspješno pa su Finci otišli na odmor s jednim golom prednosti, pri rezultatu 0:1.

BiH: Šehić- Ćivić, Ahmedhodžić, Saničanin, Kolašinac (37. Demirović)- Cimirot, Pjanić, Hadžiahmetović- Stevanović, Prevljak, Krunić. Selektor: Ivaylo Petev.

FINSKA: Hradecky- Raitala, Forss, Lod, O'Shaughnessy- Kamara, Hämäläinen- Wäisänen, Ivanov, Schüller- Pukki. Selektor: Markku Kanerva.