Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Večeras igra reprezentacija: Oslabljeni Belgijanci favoriti protiv “Zmajeva“

slavlje zmajevi

Fudbalska reprezentacija BiH večeras sa početkom u 20.45 sati izaći će na megdan Belgiji u utakmici drugog kola grupe “H“ kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se 2018. godine održati u Rusiji. Susret će se igrati na briselskom stadionu “Kralj Baudioun“, a izabranici Mehmeda Baždarevića pokušaće iznenaditi favorizovane Belgijance, koji istina ovaj duel očekuju dosta oslabljeni.

Roberto Martinez, selektor Belgije večeras na raspolaganju neće imati kapitena Vicentea Kompanyja, koji dugo vuče povredu, zatim Thomasa Vermaelena, Moussu Dembelea i Kevina De Bruyna, vjerovatno igrača koji je bio u najboljoj formi ove sezone. No, sjajni ofanzivni veznjak Manchester Cityja povrijedio se na prvenstvenoj utakmici sa Swanseajem. U četvrtak je stigla i potvrda da Radja Nainggolan, saigrač Edina Džeke iz Rome, neće igrati zbog povrede mišića. S obzirom da je to drugi veznjak sa prvobitnog spiska koji je otpao Martinez je naknadno pozvao talentovanog 19-godišnjaka Yourija Tielemansa iz Anderlechta.

No, Baždarević se ne osvrće na probleme koje ima njegov kolega na klupi Belgije, a izgleda i da se ne zamara previše time ko će igrati za rivala. Gleda u svoje dvorište i svoj tim.

“Izuzetno su dobri i ovi igrači koji su tu i lako će zamijeniti one koji će nedostajati Belgijancima. Sve zavisi od nas šta ćemo im spremiti. Faktor angažovanja, trčanja može napravit prevagu u ovoj utakmici. Imamo ambicije i očekivanja. Naša najveća nada je naše zajedništvo, igra i ponašanje kao u prethodnim utakmicama. Dobro je što naši igrači igraju u svojim klubovima i zadovoljni su. Lakše će nam biti spremiti utakmicu“, kazao je Baždarević za Anadolu Agency (AA) tokom priprema za ogled sa “crvenim đavolima“.

Jedini grač na kojeg Baždarević nije mogao računati za utakmicu sa Belgijom, a potom i sa Kiprom 10. oktobra u Zenici, je Muhamed Bešić, vezni fuudbaler engleskog Evertona. Ostali su zdravi i dobro raspoloženi došli u Brisel, gdje će večeras pokušao napraviti veliki korak ka Mundijalu u Rusiji. Bod bi značio mnogo, a o trijumfu ne treba trošiti riječi, iako je rana faza kvalifikacija bila bi to velika prednost za BiH.

BiH i Belgija do sada su se sastali šest puta, a uspješniji su “zmajevi”, iako istorija ovih susreta nije dobro krenula po njih. U tih šest utakmica, koje su sve bile zvanične kvalifikacione, bh. tim je slavio tri puta, Belgijanci dva, uz remi u pretposljednjem susretu igranom 13. oktobra 2014. u Zenici kada je bilo 1:1. Iako bh. fudbaleri imaju pobjedu više gol razlika je na strani njihovog večerašnjeg rivala – 11:10.

Dakle, večerašnji duel na stadionu “Kralj Baudouin“ biće sedmi ogled Belgije i BiH. Osim ove utakmice u grupi “H“ večeras sa početkom u 20.45 sati sastaće se još Grčka – Kipar i Estonija – Gibraltar. Nakon prvog kola BiH, Belgija i Grčka imaju po tri, a Gibraltar, Kipar i Estonija su bez bodova.