Reprezentacija

pogled sa strane

Bivši Zmaj danas je uspješan trener: Trebamo pustiti Peteva da radi

30/11/2021

Mora se priznati da smo imali i dobrih igara gdje nismo osvajali bodove… Moglo je više, naročito protiv Kazahstana i Finske, koja nas je sada evidentno prestigla

Bivši bh. reprezentativac Zlatan Bajramović (42) u tandemu sa Christianom Eichnerom, ove sezone radi vrlo dobar posao na klupi njemačkog drugoligaša Karlsrhuea, piše Dnevni avaz.

Nakon 15 odigranih kola Karlsrhue zauzima deveto mjesto popularne “Cvajte” s 21 osvojenim bodom, ali ne zaostaje mnogo za konkurentima.

“Mi smo prezadovoljni. Voljeli bismo, naravno, uvijek više, ali želje i mogućnosti su dvije različite stvari. Nedostaje nam kvalitet, imamo i dosta problema s povredama. Borimo se na naš način s tim mogućnostima koje imamo i to je za sada uredu”, rekao je Bajramović u razgovoru za “Dnevni avaz”.

“Pretposljednji smo u ligi što se tiče novca. Prošle godine smo bili bolji nego što smo trebali biti, tako da ne pucamo visoko. Glavni cilj je ostati u ligi, da se stabiliziramo, možda malo popravimo igru. Sretan sam zbog toga. Tu sam blizu svog doma, što je za mene najbitnije. Zadovoljan sam i saradnjom s glavnim trenerom”, istakao je Bajramović, koji je nedavno produžio ugovor s ovim klubom do 2025. godine”.

Okrenuo se potom reprezentaciji BiH, iza koje su još jedne neuspješne kvalifikacije.

“Očekivanja su bila veća. Mora se priznati da smo imali i dobrih igara gdje nismo osvajali bodove… Moglo je više, naročito protiv Kazahstana i Finske, koja nas je sada evidentno prestigla”, istakao je Bajramović.

Osvrnuo se na uzroke lošeg rezultata.

“Ne bih sada nikoga izdvajao kao glavnog krivca. Siguran sam da selektor nije kriv, to nema veze s njim. Mislim da imamo dosta igrača koji nisu kvalitetni. Igraju oni u Evropi, sve to stoji, ali malo je onih koji su nivo Pjanića i Krunića. Još imamo talenata, ali ne na tako visokom nivou kao što smo imali”, kazao je Bajramović.

Miralem Pjanić je u svemu ispao “žrtveno janje”, a Bajramović smatra da napadi na bh. veznjaka nisu opravdani jer javnost od njega ima pogrešna očekivanja.

“Znam Pjanu dugo vremena. On uvijek daje sve od sebe. Nije više tako mlad, a ranije je igrao s drugim “materijalom” nego što sad igra. Pjanić nije neko ko će da trči po čitavom terenu i „ganja“ igrače. To već znamo deset godina i to ne treba da očekujemo. On na svom nivou i svojim mogućnostima sve proba, a nekad se, naravno, desi i loša utakmica”, objasnio je Bajramović.

On je za to da Ivaylo Petev ostane selektor.

“Ja sam uvijek za to da se trenerima pruži šansa. Mislim da su ga i igrači dosta dobro prihvatili. Trebamo pustiti čovjeka da radi. Nekad moramo biti i iskreni. Neke druge zemlje su nas prestigle, sada moramo nekako da se prilagodimo, a da ne očekujemo previše i da radimo na tome da naši igrači budu bolji, a ne da gledamo ko je bolji trener, a ko nije”, zaključio je Bajramović.

Bajramović je bio kandidat za stručni štab našeg državnog tima, ali nije postao njegov dio jer ga sadašnji klub nije pustio.

“Razgovarao sam s Misimovićem. Karlsruhe me nije htio pustiti, jer smo u takvoj situaciji da nemamo alternative. Ja sam bio za to ako bih mogao raditi oboje, ali to nije bilo moguće”, objasnio je Bajramović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.