Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Bodovi se pišu: BiH pobjedom protiv Armenije otvorila kvalifikacije za EURO

20190323_2_35603320_42922503_Web

Strijelci za BiH bili su Rade Krunić i Deni Milošević, dok je gol za goste postigao Henrikh Mkhitaryan

Fudbalska reprezentacija BiH pobjedom je otvorila kvalifikacije za EURO 2020. Na sarajevskom stadionu Grbavica “zmajevi“ su u prvom kolu grupe “J“ savladali Armeniju rezultatom 2:1 i upisali važna tri boda. Strijelci za BiH bili su Rade Krunić i Deni Milošević, dok je gol za goste postigao Henrikh Mkhitaryan, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prvu priliku za BiH imao je Edin Višća u desetoj minuti, kada je izašao pred armenskog golmana, ali Aram Airapetyan brani njegov pokušaj. Lijepe prilike su potom imali i Miralem Pjanić i Edine Džeko, da bi BiH do vodstva stigla u 33. minuti. Nakon ubačaja Pjanića iz kornera sjajno je na vrhu peterca reagovao Krunić i glavom loptu pored nemoćnog Airapetyana proslijedio u mrežu. Prvo poluvrijeme, u kojem je domaćin bio mnogo bolji rival, zaključili su lijepom akcijom Pjanić i Džeko. No, nažalost napadača Rome njegov udarac iskosa sa desetak metara otišao je pored gola.

U nastavku dosta lošije izdanje bh. reprezentacije do finiša utakmice. Armenija je djelovala bolje na terenu, imala posjed lopte i dvije solidne prilike preko najboljeg igrača Mkhitaryana. U oba navrata šutirao je pored gola. I kada gosti nisu iskoristili šanse za izjednačenje uslijedila je kazna u završnici. Pritisak BiH isplatio se u 80. minuti, kada je na centaršut Višće sjajno u kaznenom prostoru reagovao rezervista Milošević i povisio na 2:0. Prethodno su u jednom napadu sjajne prilike propustili Milošević, Džeko i Ervin Zukanović. Konačnih 2:1 postavio je Mkhitaryan pogotkom iz penala u sudijskoj nadonkadi utakmice.

Ostali susreti prvog kola grupe “J“: Italija – Finska 2:0, Lihtenštajn – Grčka 0:2.

Narednu utakmicu kvalifikacija za EURO 2020 bh. fudbaleri igraće 26. marta na zeničkom Bilinom polju protiv Grčke sa početkom u 20.45 sati.