Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kvalifikacije za SP

Bravo Ivaylo, bravo Zmajevi! BiH lavovski do boda u Lavovu

DSC_0644 (1)

U situaciji “jedan na jedan” Šehić je fantastično skinuo udarac Tymchyka

U paklenon atmosferi Lavov arane nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je 1:1 sa Ukrajinom, i nastavila put ka baražu kvalifikacija za SP. Ivaylo Petev još jednom je demonstrirao sjajnu taktiku, koju su Džeko i društvo sproveli u djelo i zasluženo uzeli bod u Ukrajini. Strijelac gola za našu reprezentaciju bio je Anel Ahmedhodžić, stoper švedskog Malmoa.

Piše: E. BOROVINA

Poveli su Ukrajinci u 15. minutu golom Yarmolenka. U 24. minutu Šehić nas je spasio, pa slobodno se može reći, klasičnog nokauta.

U situaciji “jedan na jedan” Šehić je fantastično skinuo udarac Tymchyka.

U prvih pola sata nije to izgledalo nimalo obećavajuće, igrali smo u grčku, a Ukrajinci raspoloženi, opasni.

No, sve ono što se dešavalo nakon tih prvih pola sata u Lavov, zaslužuje čistu desetku kada je naša reprezentacija u pitanju.

Kolašinac je u 34. minutu u dva navrata šutirao sa pet, šest metara, no Ukrajinci su se izvukli.

U 44. minutu nova velika prilika za BiH. Hadžiahmetović sjajno šutira, golman Ukrajine brani, lopta se odbija do Prevljaka, koji šutira, ali lopta pogađa jednog igrača Ukrajine i odlazi u korner.

Drugo poluvrijeme sijevalo je na sve strane, pogotovo na samom početku. Vidjelo se odmah da će Petev ići na sve ili ništa. I bila je to još jedna sjajna odluka Bugarina otkada je sjeo na klupu BiH. Prvi je zaprijetio Nalić u 49. minutu, šutira glavom, no lopta ide tik pored stative gola Ukrajinaca. U 69. minuti prilika za Džeku koji precizno šutira sa 18 metara pod prečku, ali Pyatov krajnjim naporom brani. U 75. minuti Prevljak je mogao do pogotka, ali iz dva pokušaja nije uspio zatresti mrežu.

Sve do 77. minutu Ukrajinci su odolijevali, uspjevali čak u nekoliko navrata zaprijetiti opasno iz kontre.

A, onda im ukazao Ahmedhodžić, stoper, koji u maniru rasnog strijelca pogađa nakon pasa Stevanovića.

Reprezentacija BiH posljednja dva kola igra u Zenici protiv Finaca i Ukrajinaca. Treba nam pobjeda protiv Finaca, a onda će i bod protiv Ukrajinaca biti vrlo vjerovatno dovoljan za plasman u baraž.

Kako god da završilo, plasirali se u baraž ili ne, Petevu i Zmajevima treba skinuti kapu kako su odigrali ove kvalifikacije.

Preostali mečevi:
13. novembra: BiH – Finska, Francuska – Kazahstan
16. novembra: BiH – Ukrajina, Finska – Francuska