Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nba

Brooklyn Netsi zabranili Irvingu da dolazi na treninge ekipe

nets
FOTO: nba.com

Po tim propisima Irving bi izgubio oko 381.000 dolara po utakmici, odnosno oko 16 miliona dolara na razini cijele sezone

Najjača svjetska košarkaška liga ne može igrače natjerati na vakcinisanje, ali može sastaviti protokole koji će im komplicirati život ako nisu primili vakcinu. To je NBA i napravila, a najzvučnija žrtva je Kyrie Irving kojeg se sad javno polako odriču i njegovi Brooklyn Netsi.

Njujorške vlasti zabranjuju nastup sportašima koji se ne vakcinišu, što bi značilo da će Irving, ustraje li u svom naumu, propustiti pola osnovnog dijela sezone. NBA liga i Unija igrača (NBPA) došli su do dogovora da igrači koji se odbijaju cijepiti i koji odbijaju slijediti upute lokalnih vlasti neće moći igrati domaće utakmice, a samim tim neće biti ni plaćeni.

Po tim propisima Irving bi izgubio oko 381.000 dolara po utakmici, odnosno oko 16 miliona dolara na razini cijele sezone.

Imati igrača na kojeg se može računati svaku drugu utakmicu nije niti u interesu franšizama, premda se radilo i o tako kvalitetnom košarkašu kakav je Irving. Pripremati akcije za ekipu s njim u igri i u igri kad on ne može nastupati nije za Netse prihvatljiva ideja i zato su odlučili da Irving, sve dok se neće ponašati u skladu s njujorškim pravilima o vakcinisanju protiv korona virusa, neće niti trenirati niti igrati za njih. Potvrdio je to generalni menadžer ekipe Sean Marks.

“Kyrie je donio ličnu odluku, mi poštujemo njegova prava na izbor. Trenutno ga njegov odabir sprječava u tome da bude punopravni član našeg tima, a mi nećemo dozvoliti nikome da u timu sudjeluje djelomično. Odlučili smo da on neće trenirati s nama niti igrati za nas dok ne bude u punopravan dio ekipe“, izjavio je Marks.

Da bi se ušlo u dvoranu Netsa potrebno je primiti barem jednu dozu vakcine protiv korone.