Reprezentacija

Bivši selektor za N1

Ćiro: Neka Dino Begić preuzme ekipu i napravi još jednu grešku

09/09/2019

Blažević je kazao da se nada da će Izvršni odbor nagovoriti Prosinečkog da ostane selektor

“Negdje smo pogriješili jer ovaj koncentrat talenta koji ima BiH, morali su se prošetati. Protiv Italije su pokazali šta su u stanju, trebali su pobijediti Italiju, velikana svjetskog nogometa”, kazao je za televiziju N1 bivši selektor BiH Miroslv Ćiro Blažević.

Blažević je kazao da se nada da će Izvršni odbor nagovoriti Prosinečkog da ostane selektor.

“Taj Izvršni odbor ako je malo mudar i ako je malo psiholog.. Ja poznajem Roberta Prosinečkog, on je ponosan i odgovoran. Ako bi on napravili pametan potez i uvjerili ga da može čudo napraviti, on bi ostao, siguran sam. Ali neće, naši nemaju smisla”, kazao je.

Gdje je problem u cijeloj priči?

“A bojim se, ja sam razgovarao sa Prosinečkim prije utakmice. Bio je toliko siguran da će se plasirati i pobijediti utakmicu, ali ne znam. Taj mentalitet našeg čovjeka ipak traži tiranina, a ne pedagoga”, dodao je Ćiro.

Na pitanje kako gleda na nastup BiH u kvalifikacijama, istakao je:

“Negdje smo pogriješili jer ovaj koncentrat talenta koji ima BiH, morali su se prošetati. Protiv Italije su pokazali šta su u stanju, trebali su pobijediti Italiju, velikana svjetskog nogometa. Sada, ne znam šta treba njima reći da bi pokazali htijenje kako bi izvadili sve od sebe i postigli rezultat. Kad bi dali sve od sebe, onda nema problema. Italija im je bila motiv po imenu, a ovo su skloni da podcijene a to je uvijek fatalno”, smatra Blažević.

“Nisam se čuo sa Prosinečkim. Jako sam žalostan jer sam od početka tvrdio da je on čovjek na pravom mjestu i da će donijeti radost napaćenom bh. puku”, dodao je.

Šta BiH mora mijenjati u svom pristupu?

“Prema sebi moraju promijeniti pristup. Najbolji ljudi na svijetu su naši ljudi. Ta dobrota njihova i ono “lako ćemo”. K**ac ćemo lako, nema u ovom nogometnom poslu lako. Nema podcijeniti protivnika, nego uvijek moraš nadmašiti svoje kapacitete. Ti si privilegiran da možeš obradovati i rastužiti narod. Gdje im je svijest, gdje im je odgovornost prema takvoj ulozi?”, poručuje bivši selektor Ćiro Blažević.

Kada ćemo imati reprezentaciju koja će uspjeti kao što je uspjela Hrvatska?

“Mora nas sviju zajedno biti stid da nismo napravili ono što je adekvatno našim kapacitetima. Dobro, šta je tu je, hajmo spasiti nešto što se može. Dokle god postoje teoretska mogućnost, a postoji ima šanse. Možda im ovo bude šamar da u svakoj utakmici daju svoj maksimum i onda ćemo slaviti. Sad, koliko je Prosinečki voljan ili je shvatio da je izdan i tu nema pomoći”, kaže Blažević i dodaje:

“On je duboko razočaran čim je došao do takve odluke. Prije 15 dana kada sam s njim razgovarao on je bio toliki optimista da sam se nadao da će komunicirati optimizam sa ekipom i uvjeriti ih u totalnu angažiranost. Da su bili angažovani, nema šanse da bi izgubili. Ovako se ne može pomiriti sa porazom jer je sigurno da smo bolji”.

Koga vidite kao nasljednika ako ode Prosinečki?

“Begića. Predsjednika, Dinu Begića. Dino Begić neka preuzme ekipu, jer je puno grešaka napravio pa neka sada napravi još jednu”, kazao je Blažević.

Šta želite reći?

“Da se nije reprezentacija vodila u vitalnom dijelu kako treba. Ja da sam dao njima da se petljaju nikad ne bih ništa napravio. Onda kad su se počeli petljati sa strane, Portugal me zaj*ebao na jedan način nešportski. Ja sam imao privilegiju da sam vodio jednu toliko nadarenu momčad. Toliko smo nadareni da nismo smjeli ostati nezapamćeni”, objasnio je Blažević i kazao:

“On ne može izbjeći tu odgovornost. On je jedan divan čovjek kojeg sam ikako koristio i onda je dobio funkciju pa se počeo praviti kako mu je funkcija pamet dala i prebacila ga pamet”.

Na pitanje da li se može očekivati njegov novi angažman u nekoj reprezentaciji, kazao je:

“Sine, dobro se osjećam ali moje godine mi ne dozvoljavaju nikakvu ambiciju koja bi za mnoge razumne ljude bila bolesna. Znam da još nisam star iako to godine nalažu, ali to bi bilo deplasirano da razmišljam o tome da se negdje aktiviram. Iako sam jako vezan za reprezentaciju BiH i s ponosom kažem da sam “bosančeros” i bosanski izdanak kao i Dalić. Prosinečki je toliko nadaren trener, ali ga nisu slijedili. Ne može se s nogometašim ako nisi tiranin”, kazao je u razgovoru za N1.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.