Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Džeko: Ja sam kriv za primljeni gol

dzeko

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je u šestom kolu B-grupe kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. u Francuskoj večeras u Zenici pobijedila selekciju Izraela s 3:1.

Golove za BiH postigli su Edin Višća (42., 75.) i Edin Džeko (45.-11 m), dok je pogodak za Izrael postigao Tal Ben Haim II (41.).

Nogometaši BiH došli su do druge pobjede u kvalifikacijama, zahvaljujući kojoj su ostali u utrci za plasman na Euro.

– Za mene je ovo bila jedna od najvažnijih utakmica i bilo je važno da je dobijemo. Momci su odradili sjajno svoj posao, sada nam ostaje da vidimo u ostalim utakmicama. Bilo je važno da se vratimo u život, nama su bodovi jako važni. Sada je bitno da se koncentrišemo na ono što nas čeka, rekao je Baždarević nakon utakmice.

– Bio je veliki psihološki pritisak, ali su u ovoim teškim trenucima pokazali karakter. Moramo biti zadovoljni večerašnjim rezultatom, dodao je selektor.

Dvostruki strijelac Edin Višća tvrdi da je bitnija pobjeda od njegovih golova.

– Sretan sam zbog golova, ali je najbitnije da smo osvojili tri boda. Značajna utakmica, morali smo da pobijedimo, a tada je veoma teško igrati. Napravili smo bitan korak ka EP-u, ali ne treba praviti euforiju. Moramo ići od utakmice do utakmice – kazao je Višća.

Kapiten reprezentacije Edin Džeko tvrdi da smo zasluženo slavili.

– Zasluženi smo pobijedili. Prvo poluvrijeme smo imali mnogo šansi, a gol koji smo primili je moja krivica.  Drugo poluvrijeme smo odigrali pametno, nismo srljali, čuvali smo loptu i na kraju dali još jedan gol. Drago mi je zbog Višće i ovih navijača koji su nas podržali, rekao je Džeko.

Nakon šest kola ostali su na petoj poziciji na tabeli B-grupe, ali su se Izraelu i Kipru približili na svega bod zaostatka.

U narednom kolu u septembru igraju protiv Belgije, koja je večeras u gostima poražena od Velsa s 1:0. Vels je ovom pobjedom ostao na čelnoj poziciji, dok su Belgijanci drugi sa tri boda prednosti nad BiH.

Rezultati susreta šestog kola B-grupe kvalifikacija za evropsko nogometno prvenstvo 2016. u Francuskoj:

Bosna i Hercegovina – Izrael 3:1
Andora – Kipar 1:3
Vels – Belgija 1:0

Tabela:

1. Vels 6 4 2 0 8:2 14
2. Belgija 6 3 2 1 13:2 11
3. Kipar 6 3 0 3 12:11 9
4. Izrael 6 3 0 3 10: 9 9
5. Bosna i Hercegovina 6 2 2 2 8:7 8
6. Andora 6 0 0 6 3:23 0

U sljedećem kolu, 3. septembra, igraju: Belgija – Bosna i Hercegovina, Kipar – Vels, Izrael – Andora.