Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Reprezentacija

Elbasan Arena, jedan od najmodernijih malih stadiona na Balkanu

27/03/2017

Elbasan Arena, na kojoj će sutra (28. marta) od 18 sati biti odigrana prijateljska utakmica između fudbalskih reprezentacija Albanije i Bosne i Hercegovine, jedan je od najmodernijih malih stadiona na Balkanu, javlja reporter Anadolu Agency (AA).

Kapaciteta 12.800 sjedećih mjesta treći je po veličini stadion u Albaniji, nakon ”Kemal Stafa” u Tirani (20.000) i ”Loro Borici” (16.022) u Skadru.

Elbasan Arena izgrađena je 1967. godine u klasičnom tadašnjem komunističkom arhitekturnom ambijentu i od tada je dva puta renovirana. Prvu rekonstrukciju stadion je doživio 2001. godine, da bi 2014. bio uređen po najmodernijim standardima Evropske fudbalske asocijacije (UEFA).

Sedam mjeseci trajala je rekonstrukcija Elbasan Arene do otvorenja 2014. godine i koštala je 5,5 miliona eura. Od tada nacionalni fudbalski tim Albanije često igra domaće utakmice u Elbasanu, gradu u kojem živi 80.000 stanovnika u centralnom dijelu zemlje.

Rekordna posjeta na stadionu zabilježena je 11. oktobra 2014. godine kada je meču kvalifikacija za EURO 2016 Albanija – Danska (1:1) prisustvovalo maksimalnih 12.800 gledalaca.

Dimenzije terena Elbasan Arene sa prirodnom travom su 105 metara dužine i 68 širine, što mnogi ocjenjuju idealnim za igru.

Mali interes navijača BiH

Za utakmicu Albanija – BiH u Elbasanu vlada zadovoljavajuće interesovanje ovdašnje fudbalske javnosti. Ipak, kako su za AA saopštili iz Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH) interes navijača BiH za meč je mali, te se ne očekuje pretjerana podrška sa tribina popularno zvanim ”zmajevima”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.