Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FSRS preuzeo stvar u svoje ruke kada je izbor selektora Zmajeva u pitanju

kovacevic

Nakon što se Izvršnom odboru NSBiH nije svidio niti jedan od dva prijedloga stručnjaka u radnoj grupi, u kojoj su Ivica Osim, Sejad Kajtaz, Dušan Bajević i Zvjezdan Misimović, iz Fudbalskog saveza RS su odlučili preuzeti inicijativu kada je izbor selektora BiH u pitanju.

Mile Kovačević, predsjednik FSRS izašao je u javnost sa listom kandidata za selektora BiH.

“Ja sam već poslao imena potencijalnih kandidata s kojima bi trebalo obaviti razgovor”, poručio je Kovačević nakon što Izvršni odbor NSBiH čiji je i Kovačević član, nije izabrao Mehu Kodru, a ni Amara Osima koji su bili kandidati s kojima je radna grupa obavila razgovore.

Na listi želja FSRS su se našli Marcel Koller (bivši selektor Austrije), Vladimir Weiss (selektor Gruzije), Vinko Marinović, Boško Đurovski, Matjaž Kek, Srečko Katanec, Robert Prosinečki i Clarence Seedorf.

Zvjezdan Misimović odmah se bacio na posao, i obavio razgovor s jednim od kandidata s liste želja koju je izdiktirao predsjednik FSRS. No, Boško Đurovski je rekao “ne”, jer je u međuvremenu našao posao.

Želja FSRS je bio i Robert Prosinečki. I s njim je odmah stupljeno u kontakt. Potvrdio je to i sam Prosinečki danas u razgovoru za Anadoliju.

“Prije nekoliko dana ponovo su me kontaktirali iz Nogometnog saveza BiH i pristao sam na pregovore oko preuzimanja bosanskohercegovačke reprezentacije.”

Prosinečki je priznao da se nije uspio dogvooriti sa Slovencima, i da je sada ponovo spreman pričati oko preuzimanja Zmajeva.

Na Kovačevićevoj listi nije bilo Dragomira Okuke. No, neko je pričali i s Okukom.

“Ljudi iz Bosne i Hercegovine su dolazili u Beograd da razgovaramo i mogu slobodno reći da imam volju i želju da naslijedim Mehmeda Baždarevića” poručio je Okuka u izajavi za SportSport.ba.

Ko je razgovarao s njim, nije kazao, ali je spomenuo kako je “sa Seadom Kajtazom igrao, a sa Misimovićem se sretao dok je radio u Kini”.

Okuka je i ranije bio kandidat za selektora BiH, ali od toga nije bilo ništa, nakon što se u medijima najviše potencirala njegova saradnja sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, komandantom srpskih paravojnih formacija koje su stizale iz Srbije na ratišta u BiH, a koji je na vrhuncu svoje moći bio gazda Obilića, kluba koji je s Okukom na klupi tada osvojio i titulu prvaka tadašnje SR Jugoslavije.

Okuka je bio prvak i sa Legijom iz Varšave 2002. godine.

Kako sada stvari stoje, Amar Osim je izbačen iz igre, njegovo ime se nije našlo na listi želja Kovačevića i FSRS. Ivica Osima ostao je usamljen prilikom odluke radne grupe o tome da li predložiti Kajtaza ili Osima mlađeg. Pitanje je da li će on uopšte više aktivno učestvovati u radu stručne grupe kada je izbor selektora u pitanju.

Hoće li NSBiH ili Federalni savez predložiti svoje kandidate, ostaje da se vidi.