Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Galata ga neće, Turci ne daju milione: Terima tek čeka pravi šok?!

terim_selektor

“Ne znam kako mi na tim prostorima uvijek moramo raditi sve drugačije od ostalih. Ne miješam se, iako me bole neke stvari, to je ipak moja zemlja, no neću komentarisati, bolje je tako”, poručio Vahid Halilhodžić iz Japana za Sportske.ba, upitan da prokomentira cirkus oko izbora selektora A reprezentacije BiH, koji je i ovaj put režirao vrh Nogometnog saveza BiH.

U tom cirkusu posljednji u nizu stručnjaka s kojim Savez navodno želi obaviti ozbiljne pregovore je turski “Imperator”, Fatih Terim.

Kako nam ovih dana poručuju iz radne grupe NSBiH (Sejad Kajtaz, Zvjezdan Misimović, Dušan Bajević i “izolovani” Ivica Osim) uskoro će na put u Tursku, na pregovore s legendarnim trenerom.

“Tačno je da je on jedan od kandidata za selektora BiH. Mogu samo da kažem da će i sa Terimom uskoro biti obavljen razgovor, ali kada tačno – to ne znam”, poručio je Dušan Bajević u izjavi za Nezavisne novine, član radne grupe i trenutno izvršni direktor grčkog AEK-a.

I dok se Kajtaz, Misimović i Terimov prijatelj Tarik Hodžić spremaju na put, top tema medija u Turskoj jeste hoće li Imperator ponovo sjesti na klupu – Galatasaraya. Koja je od upražnjena nakon što je turski velikan odlučio raskinuti ugovor s hrvatskim trenerom Igorom Tudorom.

I dok mediji objavljuju vijesti kako navijači Galate opsjedaju Terimovu kuću u Istanbulu, i traže da ponovo sjedne na klupu tog kluba, predsjednik Galatasaraya Dursun Ozbek, poručuje: Terim neće biti novi trener.

Osim klupe Galate, te priče o ponudi iz BiH (koju su prenijeli mnogi turski mediji, iz prostog razloga jer je plasirala turska državna agencija Anadolija) ime iskusnog stručnjak zbog još jedne se stvari provlači po turskim medijima. Naime, Terim od Turskog nogometnog saveza (TFF) traži 3,5 miliona eura, no teško da će ih dobiti.

TFF se oglasio i poručio kako “neće platiti odštetu u visini od 3,5 miliona eura Fatihu Terimu za preostalih godinu dana ugovora koji je imao kao selektor Turske (napustio klupu 26. jula ove godine), uz objašnjenje da oni – ne plaćaju odštete onima koji odustanu.”

Oglasio se i ministar sporta Turske Osman Askın Bak, a pozvao se na ugovor koji jasno obrazlaže odluku o neisplaćivanju odštete Terimu.

“U ugovorima svih radnika TFF-a ne postoji stavka po kojoj bi se kompenzacija morala isplatiti onima koji sami raskinu ugovor.”

Ono što je nama svakako zanimljivo jeste cifra koju Terim traži za preostalu godinu ugovora, koji je prije raskida važio do ljeta 2018. Ako Terim traži 3,5 miliona eura za preostalih godinu dana ugovora, znači li to da je njegova plaća na klupi Turske bila nešto manja od 300.000 eura?

Podsjećamo, NSBiH je Mehmeda Baždarevića plaćao 15.000 eura mjesečno, a nakon njegovog odlaska poručili su kako će i Mešin nasljednik imati istu plaću.

Galata ga neće, Turski savez ne da milione. Imperatoru baš i nije ugodno čitati novine ovih dana. Bilo bi zaista zanimljivo vidjeti Terimovo lice kada mu Kajtaz i Misimović saopšte da da bi ga rado vidjeli na selektorskoj poziciji u BiH, ali za 20 puta manju plaću nego je imao kao selektor svoje zemlje!

VEZANE VIJESTI Osim – Prosinečki 10:1

Da ne bude zabune, bilo je sjajno, skoro pa idealno da ime poput Fatiha Terima stane na čelo Zmajeva. Uspiju li Kajtaz, Miske i Hodžić u tome, orden im dati. I da Savez preuzmu. No, iole informisan fudbalski fanatik sluti kako će put Kajtaza i Misimovića (i Hodžića) u Istanbul biti otprilike po onoj narodnoj “ga guzica vidi puta”. Na račun Saveza, naravno.