Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ženska Liga nacija

Golom Alme Krajnić BiH savladala Češku i preuzele čelnu poziciju u grupi 4

nogometasice bih
FOTO: Fena

Čehinje su u prva dva kola slavile kao gošće kod Slovenije (2:0) te kući protiv Bjelorusije (2:1), dok je BiH slavila u gostima protiv Bjelorusije (2:1) te igrala kući neriješeno protiv Slovenije (1:1)

Ženska nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, pred oko 200 gledalaca u Trening centru Nogometnog saveza BiH u Zenici, u okviru susreta 3. kola grupe 4 UEFA Lige nacija – Liga B, nanijela je prvi poraz selekciji Češke Republike rezultatom 1:0 (0:0) te su preuzele i lidersku poziciju u grupi 4.

U zanimljivom susretu dvije vodeće selekcije u grupi 4, BiH je već u 17. minuti imala izvrsnu priliku, nakon prodora sa lijeve strane Amela Kršo. Ona je na 10-ak metara po sredini gola uposlila Eminu Ekić, ali je njen šut na putu prema golu jedna češka reprezentativka blokirala na petercu.

Nakon kornera u 24. minuti sa lijeve strane, glavom je sa oko sedam metara šutirala Aida Hadžić, ali je s gol-crte loptu izbila Michaela Khyrova. Dobru priliku za gošće imala je u 39. minuti Klara Cahyanova, ali je sa 13 metara po sredini gola šutirala pored desne stative.

Gošće su u 49. minuti imale veliku, odnosno najbolju priliku nakon ubačaja sa desne strane, ali je Eliška Sonntagova sa oko tri metra po sredini gola šutirala preko gola. Samo minutu kasnije kapitenica bh. tima Milena Nikolić oslobodila se na ivici 16-erca svoje pratiteljice te se zaputila prema golu te šutirala sa oko 13 metara, ali je golmanica Olivie Lukašova izašla te skratila ugao i nogom spriječila put do mreže.

Maja Jelčič u 78. minuti nije uspjela na oko 13 metara od gola gošći prihvatiti loptu, koju je odbila češka golmanica nakon šuta Amele Kršo. Lopta je otišla van 16-erca. Bh. nogometašice nisu odustajale od namjere da pobijede u ovom susretu, a mrežu gostiju zatresla je u 88. minuti Alma Krajnić. Sve je prethodno lijepo izvela Emina Ekić, koja je ušla u 16-erac gošći sa lijeve strane te precizno uposlila Krajnić, koja je sa 10-ak metara iskosa sa desne strane pogodila za 1:0 i drugu pobjedu bh. tima.

Zbog navodnog otezanja prilikom izlaska iz igre, u sudijskom dodatku vremena Maja Jelčić dobila je drugi žuti karton, automatski crveni pa u igru nije mogla ući Minela Gačanica, koja je trebala ući umjesto nje. Tako je bh. tim šest minuta sudijske nadoknade odigrao s 10 igračica, ali su uspjele sačuvati rezultat i osvojiti tri boda protiv velikog favorita.

Čehinje su u prva dva kola slavile kao gošće kod Slovenije (2:0) te kući protiv Bjelorusije (2:1), dok je BiH slavila u gostima protiv Bjelorusije (2:1) te igrala kući neriješeno protiv Slovenije (1:1). Bjelorusija i Slovenija svoj međusobni susret u okviru ovog kola igraju večeras u 20.00 sati. BiH će u uzvratu biti jača za Gloriju Slišković i Enu Šabanagić, koje su zenički ogled ove dvije selekcije propustile zbog kartona, ali će iz istog razloga odsustvovati Maja Jelčić.

BiH će u narednom kolu ponovo igrati protiv Češke, a susret je na programu u utorak, 31. oktobra sa početkom u 17.30 sati. Tabela grupe 4: BiH 7, Češka 6, Slovenija 1 i Bjelorusija 0 bodova.