Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nikšić u posjeti

Hoće li biti zaustavljeno daljnje propadanje Doma zdravlja Konjic

dom zdravlja konjic
FOTO: Fena

Zaustavljanje daljnjeg propadanje Doma zdravlja Konjic i stabilizacija tekućeg poslovanja i dugovanja bili su u fokusu razgovora

Premijer Federacije Nermin Nikšić, gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i direktor konjičkog Doma zdravlja Džemal Hajduk na današnjem sastanku u Konjicu donijeli su zaključke u cilju rješavanja nagomilanih problema koje spomenuta zdravstvena ustanova ima već dugi niz godina.

Zaustavljanje daljnjeg propadanje Doma zdravlja Konjic i stabilizacija tekućeg poslovanja i dugovanja bili su u fokusu razgovora.

”Tražit ćemo načine kako pomoći i stati iza ovih ljudi, jer građani očekuju da ne osjete situaciju u kojoj se radnici u zdravstvu nalaze. Mi ćemo s naše strane u granicama koje dopušta i zakon i naše mogućnosti tražiti kako da u budućnosti stvorimo pretpostavke da Dom zdravlja funkcionira normalno.

Treba imati u vidu da je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji specifična situacija i da je već četiri, pet godina Vlada u tehničkom mandatu i da postoji nada da bi mogla biti formirana nova u kojoj bi participirale i stranke iz kojih dolazimo ja i gradonačelnik i da bismo i kroz taj vid angažmana mogli popraviti status Doma zdravlja i kad je u pitanju županijski Zavod zdravstvenog osiguranja, jer s jedne strane ne mogu prihvatiti da jedan Federalni zavod pokriva sve troškove, dok su županijski u suficitu, a zdravstvene ustanove, da tako kažem, kubure. Naravno da osnivač, Grad Konjic sa svoje strane daje doprinos i rješava određene probleme, ali ne i plaće. To je posao županijskih zavoda”,  kazao je premijer Nikšić.

Gradonačelnik Ćatić je podsjetio kako je situacija u Domu zdravlja Konjic stara preko 20 godina,  te da je dug u kontinuitetu rastao i nije se nešto puno poduzimalo na rješavanju i funkcioniranju ove zdravstvene ustanove, priopćio je Grad Konjic.

niksic hajduk catic
FOTO: Fena
Nikšić, Hajduk i Ćatić

”Stanje je postalo kompleksnije nakon razdvajanja zdravstvenih ustanova 2016. godine, zatim nakon potpisivanja Kolektivnog ugovora 2018. godine, jer sredstva nisu pratila obveze iz Kolektivnog ugovora”, pojasnio je Ćatić

Izrazio je zadovoljstvo što je premijer Nikšić iskazao spremnost za konkretne aktivnosti u kojima će se u idućem razdoblju ogledati ova pomoć u smislu stabilizacije funkcioniranja i rada Doma zdravlja Konjic.

Direktor Doma zdravlja Konjic  Džemal Hajduk zahvalio je  na konstruktivnim prijedlozima premijeru i gradonačelniku i što su saslušali  problematiku,  ideje te predložili zaključke koji se odnose na zaustavljanje daljnjeg propadanje Doma zdravlja Konjic i stabilizaciju tekućeg poslovanja i dugovanja naše ustanove.

”Mislim da bi ovo trebalo krenuti u pozitivnom pravcu, nakon svih ovih godina tijekom kojih smo imali probleme u kontinuitetu”, zaključio je Hajduk.