Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Selektor po povratku u BiH

Hadžibegić: Mi nismo vrh evropskog fudbala, nemojte da se lažemo

hadžibegić
Foto: Screenshot/ YouTube
Faruk Hadžibegić

“Nije mi drag poraz, izašli smo s željom da napravimo najbolji rezultat i ambicijom da pobijedimo. Međutim, za pobjedu protiv takvog protivnika možda treba malo više sreće i međunarodnog iskustva”, rekao je bh. selektor

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine nakon mnogo problema vratila se iz Lisabona u Sarajevo, s dva sata zakašnjena.

Selektor Zmajeva Faruk Hadžibegić kazao je da sinoćnji poraz od Portugala nije neočekivan, ali da je previsok.

Portugal objektivno bolji od BiH

-Ne bih rekao da je neočekivan poraz, s obzirom na to da smo svi priznali da je Portugal ekipa koja je favorit u našoj grupi, objektivno su bolji od nas. Na osnovu onoga što se pokazalo na terenu rezultat je previsok. Naša ekipa je pokazala zavidan voljni momenat i kvalitet igre – rekao je Hadžibegić dodavši da je strateg Portugala Roberto Martinez nakon utakmice medijima priznao da nisu imali puno rješenja, da su počeli da se nerviraju i da su postigli golove kad BiH to nije učinila.

-Nije mi drag poraz, izašli smo s željom da napravimo najbolji rezultat i ambicijom da pobijedimo. Međutim, za pobjedu protiv takvog protivnika možda treba malo više sreće i međunarodnog iskustva. Na nama je da ne padnemo u ovom momentu, 3:0 je previše. Vidjet ćemo šta će biti u utorak, da poslije te utakmice napravimo neku analizu situacije – rekao je Hadžibegić, prenosi Faktor.ba.

Umor je ogroman

On je o problemu s odlaskom u Lisabon i povratkom iz portugalske prijestolnice kazao “da bi pričao samo o fudbalu”. O tome da li su svi igrači zdravi i spremni za Luksemburg, selektor je kazao:

-Najviše sam se bojao naše fizičke pripreme. Došao sam u jednom momentu da mi šest igrača traži izmjenu. Znat ćemo tek kad odradimo večeras trening, kad dođemo u Zenicu i napravimo bilten s doktorom. Umor je ogroman, zadovoljava me i emotivno nervira što vidim želju igrača da ostvare rezultat. Nismo nagrađeni bodovno, prolazimo težak rezultatski momentat. Za sljedeću utakmicu nemamo Tahirovića koji ima žute kartone. Strah me je jedino fizičkog momenta protiv kvalitetnog Luksemburga – otkrio je strateg Zmajeva.

Na konstataciju da BiH ne smije biti autsajder protiv bilo koga, možda i Portugala kući, te da BiH godinama ne može pobijediti bitne utakmice, Hadžibegić je odgovorio.

Mlada reprezentacija

-Mi nismo vrh evropskog fudbala, nemojte da se lažemo. Imamo mladu reprezentaciju, smjenu generacije koja nije završena. Da bismo došli na evropski nivo moramo nacionalno promijenit analizu i pristup fudbalu i svim zahtjevima. Ne možemo se mi ponašati u BiH jedno, u Evropi drugo. To je nacionalni problem. Imamo lijepu generaciju, to garantujem i potpisujem s obje ruke. Njima treba dati vremena i da ih podržimo u teškim momentima. Moramo jačati domaću ligu, izgraditi povjerenje između nas i da budemo zajedno u svim segmentima.

On je ponosan na podršku s tribina koju ima reprezentacija BiH.

-Ako ništa zbog njih moramo ginuti do kraja da opravdamo ponos našeg fudbala – zaključio je Hadžibegić.