Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

iz ugla stručanjaka

Halilhodžić o Zmajevima: Neki igrači morali bi pokazati više želje i oštrine

vaha (1)

Odluka selektora Bajevića da u startnoj postavi protiv Poljske napravi sedam izmjena u bh. fudbalskim krugovima izazvala je puno polemika

Naš eminentni fudbalski stručnjak Vahid Halilhodžić, nakon kratkog odmora u Hrvatskoj, vratio se u Maroko, gdje je selektor tamošnje reprezentacije. Legendarni Vaha trenutno iz Rabata prati sve što se događa u svijetu fudbala, a kako naglašava – naravno, gledao je i posljednja dva duela našeg državnog tima protiv Italije u Firenci (1:1) i Poljske u Zenici (1:2).

– U našoj reprezentaciji vidio sam puno novih igrača koje – iskreno, i nisam baš dobro poznavao. Posebno se to odnosi na drugu utakmicu, gdje je Dušan Bajević napravio veliku reviziju trenutnih raspoloživih snaga – rekao je Halilhodžić za „Dnevni avaz“, te dodao:

– Poslije jednog finog uspjeha u Firenci, gdje je naša ekipa bila dobro organizovana, a svi naši momci dali svoj maksimum posebno u defanzivnim zadacima, protiv Poljske je bila drugačija slika. Borbenost protiv Italije je bila na visokom nivou i zbog toga su naši momci nagrađeni jednim finim rezultatom. S druge strane, Italijani nikada nisu imali neku veliku igru, ali su se zadovoljavali s jednim ili dva postignuta gola… Protiv Poljaka imali smo puno novih, mlađih igrača, tako da nismo ni mogli očekivati neku igru za pamćenje. Ipak, Poljaci i bez Roberta Levandovskog imaju kvalitetnu ekipu, koja je i tehnički, i taktički i fizički bila dominantna tokom većeg dijela utakmice u Zenici.

Odluka selektora Bajevića da u startnoj postavi protiv Poljske napravi sedam izmjena u bh. fudbalskim krugovima izazvala je puno polemika.

– Tih polemika ima svugdje… Da smo pobijedili, Duško bi bio heroj… I Francuzi su protiv Hrvatske (4:2) napravili sedam promjena u timu, pa su pobijedili (4:2). To je odluka selektora, a on najbolje zna šta hoće. Također, treba znati i to da je ovo vrlo kompleksan fudbalski period, mnogi igrači nisu spremni da odigraju dvije utakmice u tako kratkom vremenskom periodu. Na tom nivou. Sada postoji velika, velika mogućnost povreda, te je vjerovatno stručni štab, uz sugestije medicinskog tima, bio vođen i tim okolnostima.

– Možda je imao želju da pruži priliku i nekim drugim igračima da odigraju jednu takvu utakmicu? Ima tu sigurno više razloga… Međutim, ne mora se na to odmah gledati kao na nešto crno. Poslije dobrog rezultata u Firenci mnogi u domovini i našoj dijaspori, da ne kažem svi, odmah su pomislili da je BiH postala najbolja ekipa, da ćemo sve pobjeđivati… Nije to baš tako u fudbalu. A to što mnogi komentarišu to na ovaj ili onaj način, to je svugdje tako. Na taj način najbolje izlaze frustracije iz svakog tog komentara… To je Duškova odluka i treba je prihvatiti, on najbolje zna zbog čega je to napravio. Ipak, važniji je baraž za Evropsko prvenstvo, konstatuje selektor Maroka.

Pobjednički duh

Svaka utakmica je važna, kako kaže Halilhodžić, ali baraž je mnogo važniji.

– Duško je sada iskoristio priliku da sada pruži šansu nekim mlađim momcima i zašto da ne? U svakom slučaju, zbog toga ga treba i podržati. Posao selektora je kompleksan, međutim, ko je to udovoljio našem narodu? Pa prema tome neće ni Duško. Na pomenutu i slične opaske se ne treba ni obazirati.

Na pitanje imamo li razloga biti optimisti u dodanim kvalifikacijama za Euro, Jablaničanin odgovara:

– Mislim da imamo. Ipak, teško je meni ulaziti u dubinu kad to sve – tako da kažem, gledam malo sa strane. Međutim, imam osjećaj da našoj reprezentaciji fali malo više požrtvovanja, malo više života u tom ponašanju, u igri. Nedostaje i malo oštrine, i više želje. Neki igrači morali bi malo više pokazati svega toga. Ispada mi to nekako mlako, lagano, vrlo lako akceptiramo poraz. Mora tu biti i neki inat, koji se probudi u ekipi, pa ona igra požrtvovanije, ono što kažu sa više života. Tako to bar meni izgleda, možda se varam. Lako je pametovati sa strane. Ali, volio bih u našoj reprezentaciji vidjeti malo više tog požrtvovanja, da se igrači međusobno bodre na terenu. Ili da jedan drugom nešto sugerišu… Komunikacija među njima mora biti pobjednička. Tako se stvara pobjednički duh koji jedna ekipa mora da ima kako bi postigla uspjeh, zaključio je legendarni Vaha.