Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nova pravila

Hoćemo li u kvalifikacijama za SP igrati u grupi sa Hrvatskom i Srbijom?

Zenica: BiH i Portugal igraju 8. kolo kvalifikacija za EURO 2024
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Jakosne grupe za žrijeb kvalifikacija FIFA je do sada slagala na osnovu njene liste

Revolucija u kvalifikacijama za SP te s Ligom nacija mogla bi donijeti najzanimljivije evropske kvalifikacije do sada.

Umjesto devet ili deset kvalifikacijskih grupa s po pet ili šest reprezentacija, Evropa će sada imati čak 12 grupa s po četiri ili pet reprezentacija u kvalifikacijama za naredno SP.

Kada je Liga nacija u pitanju, umjesto da njene grupe prolaze samo pobjednici, kao što je sada slučaj, u jesen iduće godine će dalje ići prve dvije reprezentacije. One će se u martu 2025. boriti za Final Four. Reprezentacije koje to uspiju bit će u grupama sa samo četiri selekcije i kompletne kvalifikacije za SP odigrat će za samo dva i po mjeseca.

Igrat će po dvije utakmice u septembru, oktobru i novembru. Ostali će igrati kao i do sada, i u martu i u junu iduće godine. Na SP će se plasirati pobjednici svih 12 grupa, a drugoplasirani će u dodatne kvalifikacije, gdje će biti i četiri najbolje rangirane reprezentacije iz Lige nacija koje se nisu direktno plasirale. Njih 16 će se kroz četiri mini turnira u martu 2026. boriti za još četiri mjesta za SP.

Jakosne grupe za žrijeb kvalifikacija FIFA je do sada slagala na osnovu njene liste.

Ako se tim kriterijem bude rukovodila i za idući SP, Hrvatska bi bila među 12 nositelja, Srbija je trenutno u drugom potu, a u trećem BiH, Slovenija, Makedonija i Crna Gora.

To otvara mogućnost prave “ex-Yu” kvalifikacijske grupe. Kosovo je u četvrtoj jakosnoj grupi, ali zbog političke situacije ne može igrati protiv Srbije i BiH.

48 reprezentacija

Iduće SP igra se u SAD-u, Meksiku i Kanadi i bit će daleko najmasovniji do sada, sa čak 48 reprezentacija. To je povećanje za čak 50 posto u odnosu na dosadašnje 32 reprezentacije na SP-u.