Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“I Tirana i Marakana”: Prihod od ulaznica ide u humanitarne svrhe

elvedin-begic

Historijski dan za bh. nogomet je 30. novembar 1995. godine. Jedna davna želja pretvorena je u stvarnost: u Tirani je reprezentacija BiH odigrala prvu međunarodnu utakmicu protiv Albanije.

U vrijeme surove bosanskohercegovačke jave, obilježene teškim ratnim godinama, borbom za očuvanje naše države, sportisti i sportski radnici, prije svih nogometaši, izrekli su čvrstu volju da uključe Bosnu i Hercegovinu u svjetski sport.

Zato su tokom ratnih devedesetih, nogometaši koji su nastupali širom Evrope, igrali revijalne utakmice uglavnom u Njemačkoj, želeći na taj način skrenuti pažnju svijeta da se polako rađa državna reprezentacija. Vrhunac rada u teškim ratnim okolnostima, bilo je odigravanje prve međudržavne utakmice sa Albanijom.

Godinu kasnije, u decembru 1996. u zemlji nogometa, lijepih plaža, kultne Marakane, odigrali smo utakmicu u Manausu sa Brazilom, tadašnji svjetskim prvakom.

“Nogometni savez je odlučio da se godišnjica ove dvije važne utakmice reprezentacije Bosne i Hercegovine obilježi pod sloganom ‘I Tirana i Marakana’. Želimo pokazati da nismo zaboravili aktere koji su zaslužni za nastanak i razvoj nogometne reprezentacije BiH” kaže predsjednik NSBIH Elvedin Begić i nastavlja:

“Naša želja je da ovakvi događaji prerastu u tradiciju, na način da se krajem svake godine u periodu praznika odigra jedna ovakva utakmica. Nogometni savez cijeni ulogu bivših igrača, trenera i sportskih radnika. Želimo poručiti da nije Savez nastao s nama, nego prije nas. Uz blago izvinjenje onima koji su i u godinama nakon Tirane i Brazila bili direktni učesnici, ali ovog puta nisu pozvani, šaljemo poruku: u godinama pred nama, obilježavat ćemo jubileje, na kojima će se okupljati naši igrači i treneri. Ovoga puta, povod je 21. godina od Tirane i 20 godina od Brazila”, kazao je predsjednik NSBIH.

Ova manifestacija, osim prisjećanja na internacionalne početke nogometne reprezentacije BiH, ima i humanitarni karakter jer je prihod od ulaznica (5 KM), namijenjen Zavodu za specijalno obrazovanje i odgoj djece “Mjedenica” Sarajevo. Revijalna utakmica igra se u petak, 16. decembra u dvorani Ramiz Salčin na Mojmilu, s početkom u 18 sati.