Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ibišević je platio ceh zbog jedne rečenice na sastanku poslije Kipra

Ibišević: U Belgiji će biti teško, ali najvažnije je da se

Priča o vjerovatnom odlasku Vedada Ibiševića iz reprezentacije BiH nakon završetka kvalifikacija za SP u Rusija pojavila se jučer u medijima. 33-godišnji napadač BiH još uvijek se nije oglasio na tu temu, no nema sumnje da hoće. Jer, radi se o igraču koji nikada u svojoj reprezentativnoj karijeri nije bježao od navijača, novinara i javnosti. I nakon najtežih poraza Ibišević bi hrabro stao pred novinare i kazao ono što misli. Iskreno, i bez bojazni hoće li se ono što on kaže nekome svidjeti ili ne.

No, iskrenost nije baš uvijek na cijeni, pogotovo ne u našoj reprezentaciji posljednjih nekoliko godina.

Znamo da Ibišević nije dobio ni minuta protiv špeditera i policajaca sa Gibraltara. Na taj način Mehmed Baždarević je poslao jasnu poruku koga smatra krivcem za bruku na Kipru, kao da tu utakmicu niko osim njega nije gledao. A, gledali su je mnogi, i velika većina se slaže da je prije Ibiševića trebalo izbaciti barem pola ekipe koja je igrala protiv Kipra.

Da stvar bude gora Baždarević, kako doznajemo, nije Ibiševića izbacio zbog njegove igre protiv Kipra, već zbog, između ostalog, Ibiševićeve – iskrenosti.

Naime, nakon blamaže na Kipru, na uobičajnem sastaku s igračima, Baždarević je od njih tražio da ih “boli neka stvar” šta će novinari i javnost pisati i pričati nakon sramotnog poraza.

“Kritikovat će vas, pisat će svašta ali to nemojte da vas brine, nemojte uopšte čitati i slušati šta se priča, nek pišu šta hoće po društvenim mrežama”, savjetovao je Meša.

Na to je Ibišević kratko konstatovao “zaslužili smo da nas pljuju”, i tu mu je bio kraj. Nije to leglo ni Baždareviću, a ni dobrom dijelu “bitnih igrača”. Tako je zaradio mjesto na klupi protiv Gibraltara.

Nakon toga, kao i nikada od 2007. godine kada je debitovao za državni tim, Vedad Ibišević nije dizao nos i pravio probleme zbog svog statusa kod nekog selektora. A, mnogi su ga znali načepiti, nekada bi sjedio na klupi, a najčešće igrao na poziciji koju nikada u svom klubu nije igrao. Niti je ikada bio dio klana, a pogotovo ne vođa nekog klana u reprezentaciji. I nikada nije odustao od svoje iskrenosti.

Isplatilo mu se. Svojim ponašanjem na terenu, svojim odnosnom prema državnom grbu, svojim odnosnom prema suigračima, zavrijedio je svoje mjesto u istoriji bh. fudbala koje mu niko i nikada neće moći oduzeti. Ibišević je zabio gol kojim je BiH otišla na svoje prvo Svjetsko prvenstvo ikada, a potom zabio i prvi gol za Bosnu i Hercegovinu na jednom svjetskom prvenstvu. I dok je svijeta i vijeka i države Bosne i Hercegovine, svako će dijete, svaki će fudbalski fanatik znati ko je bio Vedad Ibišević.

Sušić: Dok gube, selektor zijeva!

Rasprava o selektoru odgođena, Savez nema 30.000 eura da potjera Mešu?