Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rasprava o selektoru odgođena, Savez nema 30.000 eura da potjera Mešu?

begic-mesa
Begić i Baždarević: Izgubljena dva velika takmičenja

Oslobođenje je danas objavilo informaciju kako je selektor Baždarević izgubio i povjerenje odgovornih ljudi u N/FS BiH.

Prema istom izvoru, za sutra je bio predviđen vanredni sastanak Izvršnog odbora NSBiH, sa samo jednom tačkom dnevnog reda. Članovi IO su trebali glasati o povjerenju Mehmedu Baždareviću.

No, do sastanka neće doći, a razlog zbog kojeg se neće glasati je ugovor kojim je selektor u potpunosti zaštićen. Još se dodaje kako Savez u ovom momentu nije u stanju pored obaveza Baždarevićevog ugovora, angažovati novog stručnjaka za naredne dvije utakmice.

Teško je povjerovati da Savez nema 30-tak hiljada eura da se riješi Baždarevića. Jer, do kraja ugvora ostala su mu dva mjeseca, a njegova plaća je 15.000 eura. No, i to nije isključeno, s obzirom na to za kakve mizerne novce Savez po Evropi voda Džeku i društvo kada su prijateljske utakmice u pitanju, a pare od Brazila su davno spiskane, ko zna u šta sve ne.

Puno izvjesnija opcija je da se Elvedin Begić i njegovi partneri u Izvršnom odboru, “ne diranjem” do kraja kvalifikacija žele zahvaliti Meši na vrlo susretljivom odnosu, kada su spiskovi igrača i nastupi u pitanju. Samo na posljednjem spisku Baždarević je natovario čak 30 imena, od čega vjerovali ili ne pet golmana.

Bilo kako bilo, Begić bi konačno morao prestati bježati od očiju javnost dok se sve urušava, od reprezentacije pa do domaćeg fudbala, i morao bi se oglasiti vezano za situaciju s Mehmedom Baždarevićem i jasno reći vjeruje li u njega ili ne. I, ostavlja li ga na klupi samo zbog toga što Savez nema 30.000 eura i time svjesno rizikuje da Baždarević nastavi po svome i već nakon Belgije izgubimo bilo kakvu realnu šansu za baraž, a time i odlazak u Rusiju.

Ili, ako je to možda slučaj, pošteno reći da smo već digli ruke od borbe s Grcima za plasman u baraž, i da se ne isplati dovoditi novog trenera kojeg bi potrošili već protiv Belgije. Podsjećamo, uoči ključne utakmice protiv Kipra, reprezentacija skoro da i nije kako treba trenirala, iz razloga jer je, vjerovali ili ne – igračima bilo vruće.

No, pitanje je hoće li se Begić uopšte pojaviti u javnosti dok ne završe kvalifikacije za SP. Sklonio se nakon skandaloznog finiša prošle nogometne sezone u domaćem fudbalu, kada su sudije odlučivale šampione, ko ulazi ko ispada, bukvalno u svim rangovima tamičenja, te isturio prvog zamjenika Sofenića u prvi plan. Od tada su bh. klubovi rutinski nokautirani sa evropske scene, okončan je uspješan bijeg sa Bilinog polja koje je suspendovano, a iza nas je i skandalozan poraz na Kipru.

S obzirom na to kakva situacija vlada u reprezentaciji, Begić nema niti jedan jak razlog da stane pred javnost i da “odledi” svoju funkciju prije kraja kvalifikacija. I to je jedan od razloga što će Meša preživjeti bruku na Kipru. Begić bi u slučaju otkaza morao pred javnost. Jer, Meša je njegov rezultat.