Irska legenda upozorava: Protiv BiH ne smijemo ići na “nulu”

ciaran-clark-republic-of-ireland-bosnia-herzegovina-vedad-ibisevic_3376504

Roy Houghton je jedan od najomiljenijih irskih fudbalera svih vremena. Riječ je o čovjeku koji je postigao prvi istorijski gol za Republiku Irsku na evropskim prvenstvima.

Bilo je to 1988. godine u Njemačkoj za pobjedu protiv Engleske sa 1:0. Houghtonova riječ se u Irskoj jako cijeni, a on misli da bi bilo jako opasno kada bi “momci u zelenom” večeras išli na remi bez golova.

“Mislim da bi bilo previše opasno kada bi igrali na ‘nulu’. U tom slučaju bi bili veoma ranjivi. Može se dogoditi da čuvate rezultat 80 minuta, a onda dođe neki penal ili opasan prekid. Daš protivniku samo jednu šansu i to je dovoljno. Naravno, važno je da odbrana bude čvrsta, ali moramo stvarati dobre situacije naprijed, jer tada će i publika biti uz igrače. Ukoliko se budu samo branili cijelo vrijeme ni publika neće stvoriti dobru atmosferu. Što duže bude bilo 0:0 igrači BiH će misliti potreban nam je samo jedan gol za prolaz i samopuzdanje će im rasti”, kaže Houghton.

Nekada sjajni fudbaler koji je između ostalih igrao za West Ham, Liverpool i Aston Villu upravo u ofanzivnoj igri vidi najveći problem današnje reprezentacije Irske.

“Tokom cijelog kvalifikacionog ciklusa imali smo problem sa realizacijom. U deset utakmica samo u tri smo postigli više od jednog gola. Od toga su dvije bile protiv Gibraltar, koji je iz posljednjeg razreda evropskog fudbala. Golovi su bili premija za Irsku u velikim utakmicama i to se mora promijeniti u revanšu, jer ne vidim način kako bi BiH mogla biti ponovo loša kao u petak u Zenici”, rekao je Houghton i nastavio:

“Ipak, tih 1:1 iz prve utakmice dalo je ogroman poticaj irskim igračima i u revanš ulaze kao blagi favoriti. Čeka ih velika utakmica koja donosi igru živaca u kojoj samo jedan detalj može odlučiti pobjednika. Mislim da će Irska pobijediti 1:0, a osjećam da bi mogao odlučiti Jeff Hendrick svojim prvim golom za reprezentaciju.”

Revanš susret baraža između Republike Irske i BiH igraće se na dublinskom “Aviva” stadionu sa početkom u 19:45 sati po lokalnom vremenu (20:45 po srednjoevropskom), a sudiće Holanđanin Bjorn Kuipers.