Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Je li Elvedin Begić još uvijek predsjednik NSBiH?

elvedin begic (1)
Foto: Anadolija

Situacija s Elvedinom Begićem, otkada je reizabran na izborima održanim početkom ove godine na poziciju prvog čovjeka NSBiH, malo kome je jasna.

Funkcije u FSBiH se odrekao nije, ali se ne pojavljuje na sjednicama Izvršnog odbora NSBiH. Navodno je “zaledio” ako uopšte postoji takva mogućnost. Šuška se da je Begić sebi isposlovao funkciju u UEFA-i, i to uz pomoć svog prijatelja generalnog sekretara UEFA-e Grka Theodorea Theodoridisa.

Iako je početkom jula predao ovlašćenja i dužnosti potpredsedniku Miloradu Sofreniću, predsednik FS BiH Elvedin-Dino Begić je predstavljao savez na Superkupu Evrope u Skoplju.

Nije čudno da predsjednici saveza dobiju poziv UEFA za ovakve događaje, ali je Begić 1. jula na sednici Izvršnog odbora u Čitluku predao svoja ovlašćenja zbog privatnih i poslovnih obaveza, pa se postavlja pitanje da li je trebalo da putuje u Makedoniju piše portal reprezentacija.ba.

– Još uvijek je na snazi primjena člana 41.7. Statuta FS BiH, a prema kojem prvi potpredsjednik preuzima ovlašćenja i dužnosti predsednika – saopšteno je iz FS BiH.

Da li je u pitanju propust u organizaciji ili se ponavljaju stvari iz prošlosti, da se na put ide zbog naplate troškova i dnevnica, te uživanja u ugođajima koje nude događaji poput finala Lige Šampiona, Lige Evrope i UEFA Superkupa, znaju samo čelnici Fudbalskog saveza BiH.

 

Prema nekim izvorima, prepuštanje funkcije Sofreniću, samo je manevarski trik kako bi se Begić neko vrijeme maknuo podalje od očiju javnosti i medija, nakon cirkusa koji potresa bh. fudbal u posljednje vrijeme, a za koji je NSBiH direktni krivac.

Prošle sezone titulu prvaka odlučio je sudac Antonio Bandić, i za to “kažnjen” prebacivanjem da sudi Prvu ligu FBiH, gdje bi mogao odlučivati ko će u finišu ove sezone ući u Premijer ligu. Nacionalističko orgijanje u Širokom Brijegu i vrijeđanje državnih simbola završilo je sramotnim sankcijama od strane NSBiH.

O cirkusu sa licencama da i ne pričamo. Tako je Sloboda, tvrdi naš izvor, dobila licencu nakon što je informativni razgovor s Begićem obavio direktno Jasmin Imamović, tuzlanski gradonačelnik. Iako je Svez nešto ranije zvanično saopštio da će poštivati pravila koja nalaže i UEFA u takvim slučajevima, a koja Sloboda nije ispunjavala, Imamović je jednom rečenicom “ubijedio” Begića da se okani pravila i pravilnika.

– Vidi predsjedniče, nije isključeno da neko iz Tuzle dođe na vlast 2018, otvoreno je “argumentirao” Imamović. Koliko sutradan, Tuzlaci su dobili licencu.

Kakvu stvarnu trenutno ulogu ima u FSBiH Ivan Beus, posebna je enigma. Najodaniji Begićev saradnik dobio je drugi mandat zaredom, iako je na tu poziciji sistemom rotacije trebao doći “Veležov” predstavnik, odnosno Bošnjak iz FS HNK. No, Begić je isposlovao Beusa. Zrinjski je osvojio više titula prvaka za vrijeme Begićevog mandata nego li za cijelo vrijeme takmičenja u Premijer ligi BiH, prije Begićevog dolaska.

Zlatne medalje na proslavama titula Zrinjskog Begić je davao i Draganu Čoviću predsjedniku HDZ-a. Za to vrijeme, Velež se valja u “blatu” Prve lige FBiH, i kako tvrde dobro upućeno, neće se još zadugo vratiti u elitu bh. fudbala.

Bh. fudbal tone sve dublje, A reprezentacija je na ivici ambisa kada je plasman u Rusiju u pitanju, a Bilino polje je trenutno suspendovano. Prije nekoliko mjeseci pojavila se i verzija prema kojoj je Begić obećao Senadu Misimoviću (kojeg je naprasno Begić počeo hvaliti uz svaku kafu) da će dovesti reprezentaciju na Grbavicu. Slučajno ili ne, nekoliko mjeseci kasnije, sve miriše na to.