Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pomoćnik selektora

Jusufbegović: Ne mislimo da bi bio tragedija poraz od Luksemburga

nedim jusufbegovic
Foto: nfsbih.ba

Biranim riječima je govorio o selekciji Luksemburga, koja je u prvom meču u Zenici savladala Bosnu i Hercegovinu rezultatom 2:0

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u fudbalu se u Sarajevu priprema za predstojeće duele kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv Luksemburga i Slovačke.

Nakon današnjeg treninga javnosti su se obratili Nedim Jusufbegović, pomoćnik selektora Save Miloševića, i Haris Hajradinović, vezni igrač turskog Kasimpase.

Na početku je Jusufbegović govorio o povredi Seada Kolašinca koji je “otpao” iz konkurencije za predstojeća dva susreta.

“Kolašinac je osjetio bol i odradio neke pretrage te nije spreman da odgovori zahtjevima. Na jutrošnjem treningu su svi igrači bili spremni i voljni za rad”, rekao je na početku Jusufbegović, a potom je istakao očekivanja od susreta sa Luksemburgom i Slovačkom.

“Očekujemo da kroz ove utakmice podignemo nivo igre i unaprijedimo neke principe što se tiče posjeda lopte i tranzicije nakon izgubljene lopte. Tako je koncipiran rad i trenažni proces. To je ono na čemu radimo i insistiramo da to unaprijedimo”, dodao je Jusufbegović.

Potom je biranim riječima govorio o selekciji Luksemburga, koja je u prvom meču u Zenici savladala Bosnu i Hercegovinu rezultatom 2:0.

“Luksemburg je ozbiljna reprezentacija s vrlo ozbiljnim igračima. Ne mislimo da smo mi veliki favorit i da bi eventualni poraz u tom kontekstu bio tragedija. Ne radimo da izgubimo i to ne želimo, želimo se nametnuti pripremajući se za baraž i vidjeti neke stvari za baraž. Želimo rezultat ostvariti unaprjeđenjem ovih principa o kojim sam govorio”, istakao je Jusufbegović i nastavio

“Luksemburg je odličan u tranziciji, vrlo kvalitetno reaguju na svaku osvojenu loptu. Motorični su i njihovi igrači igraju u ozbiljnim ligama. Veoma su vrijedni i u tom segmentu ćemo morati biti jako spremni i taktički disciplinovani. Moramo odigrati kvalitetnu takmičarsku utakmicu – iskontrolisati protivnika i iskoristiti naše vrline. Naše tranzicije moraju biti kvalitetne. Idemo reprezentaciji čije ime sugeriše neke stvari. Mi smo takvi, ali nije to Luksemburg od prije deset godina. To je ekipa koja je izdominirala Slovačku kroz 60 minuta. Svako podcjenjivanje zbog imena i prošlosti ne dolazi u obzir. Odnos snaga je prilično izjednačen”, zaključio je Jusfbegović.

Haris Hajradinović se osvrnuo na pojedine izostanke iz reprezentacije.

“Gledamo da se što bolje pripremimo za baraž u martu. Žao mi je što nema Džeke, Pjanića, Kolašinca… Standardnih prvotimaca koji su oslonac reprezentacije. Na nama novim igračima je da se dokažemo selektoru i navijačima i da pokažemo da nam je tu mjesto”, istakao je Hajradinović i govorio o Finskoj, potencijalnom rivalu u baražu.

“Svi znamo da nam je Finska neugodna reprezentacija. Tu smo negdje po kvaliteti, a tu je negdje i Luksemburg, dok je Slovačka kvalitetnija ekipa. Moramo što bolje odraditi ove utakmice da nam to bude uvid u to kako bismo mogli izgledati u martu”, zaključio je Hajradinović.

Podsjećamo, reprezentacija naše zemlje gostuje Luksemburgu u četvrtak, a u nedjelju dočekuje Slovačku u Zenici, na Stadionu Bilino Polje. Obje utakmice počinju u 20:45 uz direktan prijenos na BHT1.