Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon osam godina

Zatvorske kazne za rukovodioce u rudniku zbog smrti četvorice mladića

rudnik kop
Foto: RFE/RL

Sud u Živinicama za tu nesreću osudio je osobe koji su rukovodili Rudnikom Dubrave, koji posluje u okviru Rudnika “Kreka”

Šest rukovodilaca Rudnika uglja Dubrave kod Živinica na sjeveru Bosne i Hercegovine, osuđeno je pred Opštinskim sudom u tom gradu, na 15 godina zatvora za teško krivično djelo protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine, zbog kojeg su život izgubila četiri mladića u februaru 2015. godine, piše Radio Slobodna Evropa.

Adel Šehić (27), Alem Dedić, Arif Alibašić (28) i Edin Herić poginuli su tada prilikom nelegalnog izvlačenja uglja. Četvorica stradalih su, oko 22 sata 21. februara 2015. godine, uspjeli ući u površinski kop s traktorima kako bi izvlačili ugalj, namijenjen za dalju prodaju.

Nakon što su došli do bagera koji je kopao ugalj dogodio se zemljotres koji je pokrenuo klizište usljed čega se cijelo brdo, odnosno jalovinska etaža obrušila na ljude.

Ekipe za spašavanje su, nakon cijelodnevne potrage, uspjele da izvuku tijela svih četvoro poginulih, na koje se obrušilo 5.000 kubnih metara zemlja.

Sud u Živinicama za tu nesreću osudio je osobe koji su rukovodili Rudnikom Dubrave, koji posluje u okviru Rudnika “Kreka”.

Suad Zonić osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od tri godine i šest mjeseci zatvora, Sakib Muhatarević, Sakib Halilčević i Asim Brčaninović na kaznu zatvora u trajanju od po dvije godine i šest mjeseci, te Nedima Šljivića i Mirada Delića na kaznu zatvora u trajanju od po dvije godine.

Zonić je tada bio izvršni direktor za proizvodnju i održavanje u Rudnicima uglja “Kreka”, Muhtarević rukovodilac Površinskog kopa Dubrave, Halilčević tehnički rukovodilac kopa Sakib Halilčević, a Brčaninović rukovodilac službe za zaštitu na radu na kopu Asim Brčaninović.

Šljivić i Delić su bili tehnički rukovodioci za bager, traku i klasirnicu na kopu.

Osuđenima je izrečena i bezbjednosna mjera zabrane obavljanja dužnosti u trajanju od tri godine.

Prema navodima iz optužnice, osuđeni su terećeni da se, kao odgovorne osobe u različitim segmentima poslovanja Rudnika Kreka i Površinskog kopa Dubrave, u razdoblju od novembra 2014. do februara 2015. godine na eksploatacijskom polju kopa, nisu pridržavali propisa o tehničkim pravilima prilikom izvođenja rudarskih radova i zaštitnih mjera.

Nesretna smrt četvorice mladiće pokrenula je priču oko sigurnosti na ugljenokopima, ali i na brojne zloupotrebe i nezakonite radnje i krađu uglja.