Kajtaz: Obavili smo razgovore sa Osimom i Kodrom

reprezentacija bih grbavica 89

Niko me iz Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine nije kontaktirao i to valjda znači da, za sada, nisam kandidat za upražnjeno mjesto selektora ove zemlje, rekao je za Anadolu Agency (AA) Slavoljub Muslin, doskorašnji selektor Srbije.

Na taj način demantovao je Mileta Kovačevića, predsjednika FS Republike Srpske, koji je tvrdio da je Muslin prijedlog entitetskog saveza sa sjedištem u Banjoj Luci. Ne samo da Muslin nije kontaktiran, već FSRS ni pravno, ni formalno ne može davati prijedlog za izbor selektora državnog tima BiH. Naime, prema Statutu Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH) izbor selektora i prijedlozi u direktnoj su nadležnosti nacionalne asocijacije. Konkretno, izbor selektora državnih selekcija BiH isključivo vrše članovi Izvršnog odbora N/FS BiH. Dakle, Kovačević kao i član IO N/FS BiH može dati zvanični prijedlog, tj. mogu ga predložiti svih 15 članova državne “fudbalske vlade”, ne lokalni FSRS.

Pregovarali samo sa Kodrom i Osimom

U slučaju nasljednika Mehmeda Baždarevića IO N/FS BiH na posljednjoj sjednici oformio je Komisiju za prijedlog imenovanja selektora fudbalske “A” reprezentacije BiH u sastavu Ivica Osim, Dušan Bajević, Zvjezdan Misimović i Sead Kajtaz. Proslavljeni fudbaleri i treneri do 15. novembra trebali bi pripremiti i dostaviti prijedlog članovima IO, koji bi o novom selektoru trebali odlučivati na sastanku dan kasnije.

“Puno me ljudi danas zove zbog Muslina. Komisija nije pregovarala s bivšim selektorom Srbije niti smo ga kontaktirali do sada. Obavili smo razgovore s Amarom Osimom i Mehom Kodrom i za nas su oni do sada jedini zvanični kandidati. Nije isključeno da do 15. novembra pregovaramo s još nekim od trenera, ali za sada je ovako”, istakao je Kajtaz, te izrazio nadanje da će selektor biti što prije izabran kako bi imao što više vremena za kvalitetnu pripremu rada i sva iskušenja koja reprezentaciju BiH očekuju u narednom periodu.

Osveta Kokezi ili nova ucjena i trgovina

Prema dobro obaviještenim krugovima u fudbalskom miljeu regije, Kovačević se preko, ispostavilo se, neistinitog kontaktiranja i nelegalnog predlaganja Muslina, pokušao obračunati sa Slavišom Kokezom, predsjednikom FS Srbije. Navodni povod je što je Kokeza u predizbornoj fudbalskoj kampanji u BiH bio na strani Kovačevićevog protivkandidata za predsjednika FSRS Petra Jelića.

Ovim potezom, kako kažu Jelićevi ljudi, “pobjednik neregularnih izbora u FSRS” htio je uzvratiti udarac Kokezi, koji se našao na udaru javnosti nakon što je FS Srbije prije nekoliko dana smijenio Muslina, selektora koji je sa popularno zvanim “orlovima” izborio nastup na Svjetsko prvenstvo “Rusija 2018”.

Drugi mogući povod Kovačevićeve akcije jeste trgovima u fudbalskim krugovima BiH. Da bi glasali za izbor selektora kojeg ponudi oformljena multinacionalna Komisija N/FS BiH, sastavljena od itekako adekvatne struke, Kovačević i predstavnici FSRS u IO N/FS BiH, po ustaljenoj praksi, što je javna tajna, mogla bi ucjenjivati “partnere” iz Federacije traženjem određenih ustupaka u narednom periodu.

Po ovoj matrici, tvrde fudbalskih radnici iz FBiH, Kovačević, jedan od direktno najodgovornijih za suspenziju i izolaciju bh. fudbala od strane FIFA-e i UEFA-e iz 2011. radi uplitanja politike u fudbal, radi godinama, uglavnom trgujući za lične interese i politike, ne i interese fudbala u dijelu i cijeloj BiH.