Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Arhiv Oslobođenja ustupljen Arhivu Federacije BiH

arhiv oslobodjenje1111

Više od 25.000 brojeva Oslobođenja i 75 godina svjedočenja o vremenu koji je prolazila Bosna i Hercegovina, odnosno bivša Jugoslavija potpuno prelazi u ruke svojih čitalaca. Ugovor o preuzimanju arhivske građe Oslobođenja potpisali su izdavač Oslobođenja Mujo Selimović i direktor Arhiva Federacije BiH Adamir Jerković.

– Ovim činom 25.486 brojeva postaju sastavni dio naše historije, koju će od danas moći koristiti brojni istraživači. U mnogome će im biti olakšan rad – kazao je Jerković.

Arhiv će, obećao je, Oslobođenje štiti kao neprocjenjivo blago svih naših naroda.

– Potpuno smo sigurni da je sada naša arhiva u pravim rukama. Mi smo uspjeli digitalizirati našu arhive, tako da to kulturno naslijeđe i građa Oslobođenja koja je definitivno dio bh. istorije imamo i u ovom obliku. Drago mi je da smo hard kopije predali na čuvanje Arhivu FBiH – kazao je izdavač Oslobođenja Mujo Selimović.

Oslobođenje, naveo je direktor Arhiva BiH, svjedoči o posrnućima zajedničke države, razarajućem nacionalizmu koji je zemlju gurnuo u agoniju, tragičnim danima Sarajeva i cijele države izložene nevjerovatnoj torturi, zločinima protiv čovječnosti, varvarstvu, ali isto tako o zajedničkim naporima da se izgradi bolja stvarnost i nadama naših naroda da prevaziđu užasnu moru i kataklizmu, ponovo izgrade jedan ljepši svijet u kojem nikome neće biti tijesno.

– To je Oslobođenje, najznačajnija dnevna novina u BiH koja se nije dala ugasiti ni u ratu, koja je neprekidno izlazila u najtežim vremenima bosanskohercegovačke povijesti. Mi ćemo Oslobođenje štititi kao neprocjenjivo blago svih naših naroda. Mogu reći da smo mi u Arhivu FBiH sretni što u našem fondu imamo bosanski Times, novinu koja je nagrađivana brojnim domaćim i međunarodnim priznanjima – naveo je Jerković.

Dodao je da je “Oslobođenje i za rahmetli predsjednika BiH Aliju Izetbegovića bila nezamjenjiva novina”.

– Čak i kada se nije slagao sa nekim komentarom. Predsjednik je uvijek sa velikim poštovanjem pratio pisanje Oslobođenja i uvijek je za vašu novinu govorio da ima objektivan sud o vremenu i ljudima. To bih htio da se zna – rekao je direktor Arhiva FBiH i nekadašnji savjetnik Alije Izetbegovića.

-Predajom arhivske građe Oslobođenja Arhivu FBiH učestvujemo u očuvanju kulturne vrijednosti i istorijata BiH. Ja sam siguran da će Oslobođenje ostati na putu objektivne istinite i relevantne novine za cijelu BiH i sve njene ljude – kazao je Selimović i zahvalio direktoru i uposlenicima Arhiva FBiH, te cijelom kolektivu Oslobođenja koji je radio na sređivanju građe i predaje u ruke Arhivu BiH.

Preseljenju arhiva Oslobođenja nesebičnu pomoć dao je MS&Wood.

– Drago mi je da prisustvujem ovom važnom događaju. Nastojali smo da pomognemo jer vrijedi truda – kazao je direktor kompanije Muhamed Pilav, saopćeno je iz Oslobođenja.