Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kakvu će kaznu UEFA “odrezati” NSBiH u četvrtak?

izraelska-zastava-pod-nogama-600×400

Disciplinska komisija Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) u četvrtak, 23. jula, trebala bi održati sjednicu na kojoj će donijeti odluku o eventualnoj kazni za Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine (N/FS BiH), a po prijavi delegata “radi rasističkog ponašanja dijela navijača u utakmici grupe ‘B’ kvalifikacija za EURO 2016, BiH – Izrael 3:1, odigranoj 12. juna u Zenici”.

Da li će BiH u isti koš sa Hrvatskom?

Brojni svjetski mediji posljednjih dana najavljuju kako bi na spomenutom sastanku u UEFA-i rigorozno mogao biti kažnjen Hrvatski nogometni savez (HNS) zbog iscrtanog nacističkog simbola, tzv. “svastike” na travnjaku splitskog stadiona “Poljud” za vrijeme kvalifikacionog meča grupe “H” između Hrvatske i Italije (1:1), također igranog 12. juna. Spominje se kako bi Hrvati uz novčanu kaznu, mogli čak biti i drastično sankcionisani, pa i mogućim izbacivanjem iz kvalifikacija, jer njihovi navijači već nekoliko puta ponavljaju ispade sa uzvikivanjem nacističkih poklika i simbolima. Isto tako, pojedini evropski mediji nisu se libili tvrditi i kako žestoke sankcije čekaju i BiH zbog vrijeđanja Izraelaca, zviždanja tokom intoniranja himne njihove zemlje…

bakovic2

“Što se tiče disciplinskog postupka očekujemo da će se sve završiti na novčanoj kazni, jer vjerujemo da će Disciplinska komisija UEFA-e u obzir uzeti olakšavajuće okolnosti u slučaju Bosne i Hercegovine. Naime, to su pristojno ponašanje naših navijača u posljednjih nekoliko godina, kompleksne mjere sigurnosti i maksimalnu zaštitu fizičkog integriteta gostiju, sastanci sa vođama navijačkih grupa prije meča sa Izraelom, poziv gledaocima na fer ponašanje i poštovanje protivnika u javnom apelu, ali i na press konferencijama koje smo održali”, rekao je za Anadolu Agency (AA) Jasmin Baković, generalni sekretar N/FS BiH.

Hoće li uvažiti bh. argumente?

Međutim, postavlja se pitanje koliko će Disciplinska komisija UEFA-e uvažiti sve činjenice istaknute iz bh. kuće fudbala, pošto su odbili molbu N/FS BiH da predstavnik Saveza sa sjedištem u Sarajevu prisustvuje sjednici u četvrtak. U odbijenici iz UEFA-e su naglasili kako su procijenili da nije potrebno da sjednici Disciplinske komisije na kojoj će se odlučivati o kazni za N/FS BiH prisustvuje bilo ko iz bh. Saveza, odnosno da raspolažu da dovoljno informacija o dešavanjima 12. juna na stadionu “Bilino polje” u Zenici.

I ako UEFA donese odluke u četvrtak pitanje je kada će ih objelodaniti javnosti. Na osnovu ranijih iskustava znalo se dogoditi da odluke o sankcijama budu u ladicama čelnika UEFA i po nekoliko sedmica. Recimo, kada je Barcelona kažnjena radi finansijskog fair – playa, odluka je donesena u januaru, a javnosti saopštena u martu.