Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kerry: Guantanamo još nećemo predati Kubi

US Secretary of State John Kerry meets with Cuban Foreign Minister Bruno Rodriguez

Nakon svečanog otvaranja kubanske ambasade u Washingtonu ministri vanjskih poslova SAD-a i Kube John Kerry i Bruno Rodriguez su sinoć održali sastanak na kojem je razgovarano o normalizaciji i intenziviranju odnosa nakon više od pet decenija blokade, javlja Anadolu Agency (AA).

Kerry je podsjetio da je Rodriguezova posjeta State Departmentu prva posjeta jednog šefa kubanske diplomacije još od 1958. godine i njegovu posjetu Washingtonu ocijenio historijskim danom rušenja višedecenijskih barijera.

“Naravno da ovo ne znači da su sva bilateralna pitanja riješena. Međutim, mogu reći da je Hladni rat davno okončan i u interesu obje zemlje je da se odnosi uspostave. U tom kontekstu radimo sve kako bi doprinijeli tom procesu normalizacije odnosa”, kazao je Kerry.

Kubanski ministar vanjskih poslova Rodriguez je izrazio zadovoljstvo bilateralnim susretima koji su počeli sredinom decembra prošle godine i dodao da je dobro što je Kuba skinuta sa liste zemalja koje podržavaju terorizam jer, kako kaže, tamo nikada nije ni trebala biti.

“Očekujemo da se ukinu sve sankcije prema Kubi. Također tražimo da nam se vrati Guantanamo koji je na ilegalan način okupiran”, kazao je Rodriguez.

Na ovu Rodriguezovu izjavu reagirao je i Kerry, koji je istakao da SAD razumiju osjetljivost svih pitanja Guantanama.

“Ne znamo šta će se dešavati u budućnosti, ali sada sada u našim agendama nema govora o predaji Guantanama Kubi”, odgovorio je Kerry.

Rodriguez je jučer prisustvovao svečanom otvaranju kubanske ambasade u Washingtonu, a Kerry će u uzvratnu posjetu Kubi putovati 14. augusta, kada će u Havani biti svečano otvorena američka ambasada. Bit će to prva posjeta jednog šefa američke diplomacije Kubi nakon 1945. godine.