Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Azamat Serikovich

Kazahstanci objasnili zašto Zmajevi nisu dobili vize

zmajevi petev strucni stab (1)
FOTO: nsbih

Učinili smo sve što zavisi od nas, nismo zaposlenici Ministarstva vanjskih poslova ili ambasade

Azamat Serikovich, generalni sekretar Nogometnog saveza Kazahstana u razgovoru za Vesti.kz pojasnio je situaciju s odbijanjem izdavanja viza za nogometne reprezentativce BiH.

Sanjin Prcić, Elvis Sarić, Dennis Hadžikadunić, Dario Đumić, Adi Nalić i Jusuf Gazibegović nisu dobili vize, kao i nekoliko članova delegacije.

Međutim, Adi Nalić i Jusuf Ganibegović su naknadno dobili vize nakon reakcije predsjednika NSBiH Vice Zeljkovića i kontaktima sa UEFA-om, a oni bi se sutra trebali priključiti reprezentaciji.

– Učinili smo sve što zavisi od nas, nismo zaposlenici Ministarstva vanjskih poslova ili ambasade. Spisak delegacije poslali smo migracijskoj službi Ministarstva unutrašnjih poslova, nakon čega smo dokumente predali ambasadi. U posljednja dva ili tri dana bili smo u kontaktu po ovom pitanju i pitali smo se zašto se to dogodilo. Rečeno nam je da u jednom od pasoša postoje mutne stranice, kao da je po njima prosuta voda i nije bilo mjesta za pečat. U nekoliko drugih slučajeva dokumenti za vizu predani su kasno”, kazao je Serikovich, te dodao da su im se za pomoć obratili iz NSBiH.

– Odgovorili smo da pokušavamo pomoći na sve moguće načine. Slali smo pisma i uradili smo sve što je to u našoj moći. Ali, mi smo javna organizacija, a ne ambasada.

Govoreći o optužbama da se KFF “osvetio” NSBiH jer su i kazahstanski igrači imali probleme s vizama prije utakmice u BiH, Serikovich je kazao:

– Ako govorimo o našim igračima, uvrijeđen sam takvim optužbama, jer dokumente predajemo na vrijeme. Ne krijem da su tada Alip i Pokatilov kasno dostavili svoje dokumente, ali postojali su objektivni razlozi. U trenutku podnošenja zahtjeva, igrači su bili u inostranstvu sa svojim klubovima, rekao je generalni sekretar Kazahstanskog nogometnog saveza, te dodao da nema problema sa izdavanjem viza za reprezentativce Finske, s kojima igraju u drugom oktobarskom kvalifikacijskom meču.

– Ne mogu reći sa sigurnošću, ali za sada svi ide kako treba. Već 14 osoba iz finskog nacionalnog tima je već dobilo vize, rekao je on.

Utakmica Kazahstan i BiH u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo igra se u subotu u Nur-Sultanu u 15 sati.