Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kontradiktorna odluka

Iako je Sud poništio dozvolu, FERK odlučio da MHE na Doljanki nastavi s radom!

doljanka Foto Zurnal (1)

MHE u vlasništvu Mirze Teletovića može neometano raditi uprkos sudskoj odluci. Eko akcija: Uništavanje rijeke

Iako je Kantonalni sud u Sarajevu nedavno poništio okolinsku dozvolu za izgradnju Minihidroelektrane (MHE) Zlate na rijeci Doljanki, Federalna regulatorna komisija za električnu energiju (FERK) na današnjoj sjednici je odlučila da može nesmetano nastaviti raditi.

Piše: A. DUČIĆ

Preciznije, FERK je donio zaključak kojim se odbacuje zahtjev za stavljanje van snage njihovog rješenja od 9. septembra 2020. kojim je izdata dozvola za rad ove MHE. Također, odbačen je i prigovor treće strane broj 06-13-5-974-10/21 od 20.9.2021. godine podnositelja Udruženje građana „Za Doljanku“ Jablanica, jer, kako kažu u FERK-u, nema uslova za pokretanje upravnog postupka.

-Kada obične građane Bosne i Hercegovine policija zatekne da voze automobil sa isteklom vozačkom dozvolom isključi ih iz saobraćaja i još plate novčanu kaznu. Kada tajkunu, vlasniku male hidroelektrane, bude poništena okolinska dozvola, Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) odluči da uprkos tome mala hidroelektrana može nesmetano da nastavi da radi i uništava rijeku, kako bi tajkunu nastavila da donosi milionsku zaradu – kazali su u Udruženju Eko akcija komentirajući ovu današnju odluku FERK-a.

Podsjetimo, Kantonalni sud u Sarajevu poništio je okolinsku dozvolu za izgradnju MHE Zlate na rijeci Doljanki kod Jablanice, koju je 2017. godine izdalo Federalno ministarstvo okoliša i turizma ministrice Edite Đapo.
Podsjetimo, MHE na rijeci Doljanki izgradila je kompanija u vlasništvu Mirze Teletovića i njegovog oca Šabana Teletovića. Žurnal je više puta pisao o tome kako su dozvole za izgradnju i puštanje u rad donesene protivno zakonskim propisima, uz obmane lokalnog stanovništva koje nije istinski ni učestvovalo u javnim raspravama u mjesnim zajednicama.
Također, dva sudska procesa koja se vode u Mostaru i Sarajevu, mišljenje Ministarstva poljoprivrede FBiH u kojem se upozorava na brojne prekršaje u vezi sa izdavanjem dozvola i nepostojanje dokumentacije nije bilo dovoljno FERK-u da odloži dodjelu dozvole.

Treba naglasiti da je ranije Udruženje Za Doljanku koje vodi višegodišnju borbu za očuvanje ove rijeke ustanovilo da je MHE nastavila da radi i nakon što joj je Kantonalni sud u Sarajevu poništio okolinsku dozvolu.