Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Drugog dana Sajma knjige najposjećenija promocija poezije Georgea Rivere

promocija rivera (1)

Na promociji u sajamskoj „Bosanskoj kući“ Riverine pjesme čitali su književnica Marija Fekete-Sullivan te učenice i učenici Prve gimnazije

Jedna od najposjećenijih promocija tokom drugog dana 32. Internacionalnog sarajevskog sajma knjiga i učila bila je promocija knjige poezije američkog pjesnika Georgea Rivere “Valentine Poems – Transcending Time& Covid 19” iz edicije “Harfa” Međunarodnog centra za mir (IPC).

Poseban umjetnički štih knjizi daju ilustracije koje je napravio akademski slikar Kemal Hromić.

Prema riječima predsjednika IPC-a Ibrahima Spahića, ova knjiga je svjedočanstvo o poetskoj imaginaciji i ljubavi.

– Pjesnik George Rivera zajedno sa Kemalom Hromićem po prirodi stvari pripada našoj priči o tome da je knjiga ključ mudrosti i zdravlja. Rivera je jedinstvena umjetnička ličnost, profesor vizuelne umjetnosti na Univerzitetu u Koloradu i pjesnik koji gradi čudesan svijet ljubavi kojoj nije samo jedan dan Valentinovo već je prazniku ljubavi posvećen čitav život – kazao je Spahić.

Na promociji u sajamskoj „Bosanskoj kući“ Riverine pjesme čitali su književnica Marija Fekete-Sullivan te učenice i učenici Prve gimnazije.

Spahić je promovirao i Manifest umjetnosti kojim je završena Prva online Olimpijada kulture Sarajevo 2021. Istaknuo je da je to najvažniji dokument jer govori o pravu autora i svakog čovjeka na knjigu, na slobodu izražavanja.

– Manifest dolazi od samih umjetnika a objavljen je i na engleskom, francuskom, italijanskom, španskom i drugim jezicima. Znanje je moć i vama mladima poručujem da tu moć steknete i krenete u svijet – kazao je Spahić.

Na Sajmu će sutra od 10.15 do 19 sati biti promovirana nova izdanja izdavačkih kuća “Planjax”, “Lijep riječ Tuzla”, “Štamparija Fojnica”, Udruženja za kulturu “Nova svjetlost” KNS, Naučno-istraživačkog instituta “Ibn Sina” I SPKD “Prosvjeta”.

Također, od 14 do 16 sati bit će održano drugo polufinalno takmičenje u programiranju m:bot Makeblok robotića koje organizira IMTEC.