Ko će Zmajevima stajati na putu prema Rusiji?

spahic emir

Dajte nam Engleze, poručuje selektor nogometne selekcije BiH Mehmed Baždarević, uoči subotnjeg žrijeba kvalifikacionih grupa za Svjetsko prvenstvo, koje će se 2018. održati u Rusiji.

BiH je uoči žrijeba, podsjetimo, smještena u drugi šešir, pa se ne može sastati sa Italijom, Slovačkom, Švicarskom, Češkom, Francuskom, Austrijom, Islandom i Danskom, a osim “Mešinih Engleza”, u prvom šeširu su još Njemačka, Belgija, Holandija, Rumunija, Hrvatska, Vels, Portugal i Španija.

I dok javnost priželjkuje Vels, Baždarević govori da se BiH može nositi sa Englezima, a smatra i kako ne bi bilo dobro da se Zmajevi sastanu sa selekcijama iz regiona. Ne zbog kvaliteta, već zbog mogućnosti navijačkih sukoba.

[pull_quote_left]Reprezentacije će biti raspoređene u devet grupa, a direktan plasman na svjetsku smotru najboljih selekcija obezbijedit će pobjednici grupa, dok će osam drugoplasiranih reprezentacija igrati baraž. Najlošija drugoplasirana reprezentacija će otpasti[/pull_quote_left]

Međutim, jakosne skupine upravo i nude mogućnost da se bivši Jugosloveni sastanu međusobno, jer je Hrvatska u prvoj, BiH u drugoj, Srbija u trećoj, Crna Gora u četvrtoj i Makedonija u petoj grupi i teoretski žrijeb bi ih mogao spojiti u jednu grupu.

“Da budem iskren moje želje su laka grupa, ali dobri protivnici. Kada to kažem mislim da je dobro da nemamo previše teških i tvrdih utakmica, ali da imamo kvalitetne protivnike. Kada bih mogao birati moja želja su reprezentacije tipa Engleske ili Švedske – reprezentacije koje nisu u samom svjetskom vrhu, ali su uvijek izazovne, a imamo kvaliteta da se nosimo s tim reprezentacijama. Sa nekim od reprezentacija iz zemalja našeg okruženja smo igrali u nekoliko navrata i imamo dobre odnose, jer su to naši prijatelji, ali sada bih iskreno volio da se ne sretnemo ni s njima, ni s onim s kojima smo već igrali u ranijim ciklusima kvalifikacija. Želim da igramo protiv nekih novih protivnika, protiv kojih dosad nismo nikada igrali. To bi bio pravi izazov za nas”, završio je Baždarević.

Podsjetimo, žrijeb kvalifikacionih grupa za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. održat će se sutra (subota) u 17 sati uz direktan prenos na BHT1, a bh. delegaciju će predstavljati Darko Ljubojević, potpredsjednik N/FSBiH, Jasmin Baković, generalni sekretar N/FSBiH i Elmir Pilav, sekretar reprezentacije.

Reprezentacije će biti raspoređene u devet grupa, a direktan plasman na svjetsku smotru najboljih selekcija obezbijedit će pobjednici grupa, dok će osam drugoplasiranih reprezentacija igrati baraž. Najlošija drugoplasirana reprezentacija će otpasti.