Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kvalifikacija za ep

Kodro je s jednim pogodio, sve ostalo “igru briši, bodove piši”

bilbija dzeko
FIOTO: NSBiH

Sljedeći protivnik nam je Island. Naši sutra putuju čarter letom, a utakmica se igre u ponedjeljak od 20,45 sati

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine upisala je drugu pobjedu u Kvalifikacijama za EP u Njemačkoj 2024. U debiju Mehe Kodre na klupi uspjeli smo nekako savladati Lihtenštajn s 2:1.

Džeko je zabio u 3. minutu (65. gol u dresu Zmajeva), a Luchinger nam autogolom u 18. pomogao da udvostručimo prednost. Oba puta u akciji je učestvovao napadač aktuelnog prvaka BiH Zrinjskog, Nemanja Bilbija, kojeg je Kodro od prve minute poslao na teren.

Bilbija je asistirao Džeki kod prvog gola, a potom povukao kontru iz koje je Džeko gurnuo “zadnji pas” Luchingeru koji je poslao loptu u vlastitu mrežu.

No, samo tri minuta kasnije Wolfinger je zabio golčinu za TV špice. Ispostavilo se za konačnih 2:1. Krunić je pogodio u sudačkoj nadoknadi ali je gol poništen zbog ofsajda.

Kodro je, ispostavilo se, pogodio s Bilbijom. Sve ostalo u najkraćem bi se moglo sažeti u “igru briši, bodove piši”.

Uspjeli smo nekako savladati najlošiju reprezentaciju u grupi. I ostati u igru da se možda ipak dočepamo Njemačke kroz kvalifikacije.

kodro
FOTO: NSBiH

Nadu nam je ostavio Portugal koji je savladao Slovačku u gostima 1:0. Luksemburg je bio bolji kao domaćin od Islanda 3:1.

Sljedeći protivnik nam je Island, u ponedjeljak od 20,45 sati. Naši sutra putuju čarter letom.

Šanse su nam i dalje male

Šanse da se plasiramo u Njemačku kroz kvalifikacije su nam, uprkos pobjedi i dalje prilično male, pogotovo ako se uzme u obzir kako igramo. Slovaci nam nakon pet kola bježe četiri boda. Isto toliko bodova više od nas ima i Luksemburg koji je na trećoj poziciji.

Protiv obje selekcije Zmajevi će igrati po jednu utakmicu do kraja kvalifikacija.

tabela kvalifikacije

Bosna i Hercegovina – Lihtenštajn 2:1

Stadion Bilino polje u Zenici. Gledalaca: 6.500. Sudije: Sayat Karabayev, Alexey Dolgikh i Dmitriy Belogradov (Kazahstan). Četvrti sudija: Artyom Kuchin (Kazahstan). VAR: Hugo Miguel (Portugal). VAR asistent: Luis Godinho (Portugal).Strijelci: 1:0- Džeko (3), 2:0- Luchingrer (autogol, 18), 2:1- Wolfinger (21). Žuti karton: Kolašinac, Krunić (BiH), Traber, Malin, Luchinger (Lihtenštajn).

BiH (3-5-2): Šehić- Miličević, Hadžikadunić, Kolašinac- Dedić, Nalić (64. Tahirović), Pjanić (78. Hadžiahmetović), Krunić (90.+3. Kodro), Demirović (90.+3. Hamulić)- Bilbija (78. Gazibegović), Džeko. Selektor: Meho Kodro.

LIHTENŠTAJN (3-5-2): B. Buchel- Beck, Traber, Malin- S. Wolfinger (84. F. Wolfinger), Luchinger (84. Netzer), Weiser (69. Meier), Sele, Goppel – Salanović (84. Hasler), Saglam (74. Notaro). Selektor: Konrad Funsustuck.