Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

87:67

Košarkaši BiH na kraju kvalifikacija za SP demolirali Bugare

edin_atic_bih_kosarka

“Ovo je bila vrlo emotivna utakmica za sve nas. Igrali smo dobro u prethodne tri utakmice, ali nismo uspjeli pobijediti”

U posljednjem susretu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u košarci 2019. godine u Kini, Bosna i Hercegovina u Zenici je savladala Bugarsku rezultatom 87:67 (24:25, 19:10, 22:19 i 22:13) te upisala prvu pobjedu u okviru druge faze.

BiH s omjerom 3-9, završava kvalifikacije kao posljednja u grupi K, dok su Bugari pretposljednji s omjerom 4-8.

Bugari su, inače, na početku iskoristili veliku želju domaćeg tima za pobjedom te su „trojkama“ i iskustvom u dva navrata vodili i s po šest poena (17:23 i 19:25). Aleksandar Lazić je „trojkom“ te ukupno svojim 12. poenom u prvom periodu smanjo zaostatak nakon prvog perioda na samo jedan poen razlike – 24:25.

U nastavku je Amar Gegić s tri poena prvo poravnao te i zakucao za vodstvo bh. tima nakon dugog vremena od 29:27, a period bolje igre krunisao je i Edin Atić te poentirao dva puta uzastopno za vodstvo 38:28.

Bilo je to i prvo dvocifreno vodstvo koje je jedan tim imao u toku utakmice. Na poluvrijeme se ipak otišlo pri vodstvu bh. tima od 43:35, a najefikasniji u bh. timu bili su Aleksandar Lazić s 14 i Edin Atić s 12 poena, dok su Bugare predvodili Aleksandar Janev s osam i Hristo Zahariev s šest poena.

U nastavku su naši za pet minuta ubacili samo četiri poena, a Bugari su „trojkom“ Pavela Marinova te serijom 14:4 na početku 26. minute poravnali na 49:49.

Međutim, polaganjem kapitena Miralema Halilovića te „trojkom“ Edina Atića, bh. košarkaši u 27. minuti ponovo vode s 54:49, a zakucavanjem Emira Sulejmanovića u 28. minuti ponovo imaju i osjetniju prednost pri rezultatu 60:51.

„Trojkom“ Sanija Čampare i s dva nova poena Sulejmanovića na isteku treće četvrtine, bh. tim dolazi do vodstva 65:54 te u zadnju dionicu ulazi s najvećom prednošću u toku ovog meča od 11 poena.

Serijom 9:2 naši u 34. minuti stižu do čak 18 poena viška (74:56), čime je pitanje pobjednika bilo i riješeno. Naši su do kraja uveseljavali oko 2.500 gledalaca u Gradskoj areni „Husejin Smajlović“ u Zenici, a Atić je efektinim zakucavanje krunisao svoju izvrsnu igru i igru bh. tima. Atić je utakmicu završio s 29 poena, dok je kod gostiju najefikasniji bio Hristo Zahariev s 16 poena.

BiH: Alibegović, Zahirović, Atić 29, Halilović 8, Gegić 7, Čampara 16, Hasandić 2, Lazić 18, Sulejmanović 7, Kamenjaš, Tomić, Sikiraš. Selektor Vedran Bosnić.

BUGARSKA: Bachev, Karamfilov 3, Avramov 6, Stoyanov 3, Marinov 12, Yanev 11, Kostov 5, Zahariev 16, Dimitrov 5, Petkov 3. Selektor: Ljubomir Minchev.

– Ovo je bila vrlo emotivna utakmica za sve nas. Igrali smo dobro u prethodne tri utakmice, ali nismo uspjeli pobjediti.

Ovo je i veliko iskustvo za sve nas i moram odati priznanje mojim igračima i štabu- kazao je na pres-konferenciji selektor bh. tima Vedran Bosnić, koji se žalio na gust raspored i dalek put u Češku. Uprkos tome, kazao je, napravili su pozitivnu atmosferu u timu, u kojem se igrači međusobno bore u svakom momentu.

– Ovo je timska pobjeda, vrlo važna za nas. Trebamo nastaviti s ovakvim pristupom i vježbanjem. Kao što znate, tijesno smo izgubili zadnje tri utakmice, ali smo izvukli pouke. Napredujemo kao tim – poručio je mladi playmaker Sani Čampara, koji je odigrao odličnu utakmicu.

Bugarski selektor Ljubomir Minchev požalio se kako su u posljednje dvije utakmice imali dosta problema sa povredama glavnih igrača te da su u Zenicu stigli bez dva centra.

– Znali smo da se ne možemo suprotstaviti suparniku u igri „jedan na jedan“ i to je segment ige koji je i presudio večerašnju utakmicu. Čestitike pobjedniku, nismo se kvalifikovali ni mi ni oni. Vidimo se ponovo u budućnosti- kazao je Minchev.

Kapiten Bugara Chavdar Kostov istakao je kako su imali mnogo problema tokom utakmice, na koje nisu mogli naći rješenje.

-Pogotovo u skakačkom dijelu pa nismo mogli razviti kontranapade. Mogu samo ponoviti što je naš selektor rekao i čestitati domaćinu- kazao je Kostov.