Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bh. reprezentativac

Krunić: Domaći teren naša je prednost protiv Italije

krunic cimirot (1)

Ako dobijem priliku da igram smatram da mogu odgovoriti na sve zadatke koje dobijem

Rade Krunić, fudbaler Milana smatra da se sa saigračima iz reprezentacije Bosne i Hercegovine može adekvatno oduprijeti favorizovanoj Italiji u petak u Zenici.

U razgovoru za oficijelnu Internet stranicu Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) rekao je da je prednost BiH u susretu sa ”azzurima” domaći teren.

“Izdvojio bih domaći teren kao najveću prednost jer smo do sada pokazali da ovdje i sa najvećim ekipama možemo odigrati dobro. Italijani izgledaju moćno, odavno nisam vidio da igraju tako dobar fudbal – napadački, ali mislim da je naša druga prednost želja i motiv za dokazivanjem. Tu su i navijači čije navijanje nas svakako može ponijeti i biti dodatni motiv da popravimo utisak iz posljednje utakmice”, rekao je Krunić, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na pitanje, šta može pružiti u utakmici protiv Italije ako dobije priliku da igra, odgovorio je:

“Poznajem skoro svakog njihovog igrača i mislim da je to veliki plus za mene. Ako dobijem priliku da igram smatram da mogu odgovoriti na sve zadatke koje dobijem i svi mi ovdje razmišljamo šta trebamo uraditi kako bi naš kvalitet došao do punog izražaja. Možda do sada i nisam imao mnogo prilika ali ova utakmica je jedan veliki ispit za nas kao tim i za mene lično. Mislim da imam mnogo toga da ponudim reprezentaciji i vjerujem da ću to svojim igrama i potvrditi”.

Istakao je i “nije nikakva fraza kad kažem da sa radošću dolazim na okupljanje”.

”To uostalom vidim i kod drugih igrača jer da nije tako sigurno se ne bih ni odazivao. Vrijeđa me što oko nas kruže priče da dolazimo u reprezentaciju kako bi se prodali ili slično. Lično nemam potrebu za tim jer sam već u vrhunskom klubu, a i većina drugih igrača. Naravno da nam nastupi za reprezentaciju daju određenu vrijednost i potvrdu našeg kvaliteta ali najvažnije je što dolaziš sa željom za dokazivanjem i postizanjem uspjeha. Svakom od nas je vjerujem cilj da napravimo neki uspjeh sa reprezentacijom, da igramo neko svjetsko ili evropsko prvenstvo. Mislim da je to šlag na torti u jednoj igračkoj karijeri i ja ću dolaziti sve dok to ne ostvarim“, pričao je Krunić.

Kaže da proteklih dana mediji u Italiji nisu puno pisali o reprezentaciji BiH već da su se fokusirali na svoj nacionalni tim koji želi kvalifikacije za EURO 2020 okončati sa stopostotnim učinkom.

“Najviše su pisali u stvari o njihovoj reprezentaciji, novim igračima koje su pozvali, ali i želji da kvalifikacije završe sa stopostotnim učinkom, odnosno svim pobjedama. Nije bilo previše pisanja o nama ali vjerujem da će nam tek sada posvetiti više prostora”, govorio je Krunić.

Kaže da je dolaskom novom trenera, Stefana Piolija zadovoljan statusom u AC Milanu.

“Dolaskom novog trenera i moj status je postao bolji, tako da mogu reći da sam zadovoljan. Ranije sam u prvih sedam utakmica odigrao samo jednu, i to sam ušao sa klupe. Sada, kod novog trenera počeo sam mnogo više da dobijam priliku, u pet utakmica sam tri puta igrao. Mislim da je to dobar učinak s obzirom na to da sam u jednoj velikoj ekipi kao što je Milan”, smatra Krunić.

Utakmica devetog kola grupe ”J” kvalifikacija za EURO 2020 između BiH i Italije igra se u petak, 15. novembra, na stadionu ”Bilino polje” u Zenici sa početkom u 20.45 sati.

Poslije osam odigranih kola Italija je prva sa maksimalna 24 boda i već je izborila plasman na naredno Evropsko prvenstvo. Za drugu poziciju u grupi ”J” u preostala dva kola kvalifikacija i plasman na EURO 2020 borit će se Finska 15 bodova, te Armenija i BiH po 10. Grčka je do sada sakupila osam, a Lihtenštajn dva boda.