Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zmajevima večeras na Kipru “biti ili ne biti”: Baždarević kreće sa dva napadača?

zmajevi trening

Fudbalski reprezentativci Bosne i Hercegovine večeras će u Nikoziji odigrati možda i najvažniju utakmicu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo ”Rusija 2018”. Ukoliko ne pobijedi Kipar plasman na Mundijal drugi put zaredom za BiH će ostati nedosanjani san.

Međutim, u bh. taboru svi su uvjereni da će slaviti na GSP Areni, te pobijediti i za tri dana Gibraltar u Portugalu, te da će uoči posljednja dva kola kvalifikacija imati realne šanse za plasman u baraž, možda i za prvo mjesto i direktan odlazak na SP.

Baždarević imao jednu dilemu

Na osnovu viđenog na tri održana treninga u protekla tri dana u Nikoziji Baždarević i njegovi saradnici u stručnom štabu imali su samo jednu dilemu i to u zadnjoj liniji. Ipak, prema posljednjim informacijama, od prvog minuta trebao bi igrati debitant Jozo Šimunović, štoper Celtica, piše Anadolu Agency (AA).

Dakle, u večerašnjem meču sa Kipranima na golu BiH bit će Asmir Begović. Zadnju liniju, po svemu sudeći, činit će Šimunović i Ognjen Vranješ, dok će na bokovima biti Sead Kolašinac lijevo i Ermin Bičakčić desno. Vezni red činit će Miralem Pjanić, Senad Lulić, Edin Višća i Gojko Cimirot. Napadački dvojac bit će provjerene, iskusne snage, kapiten Edin Džeko i Vedad Ibišević.

BiH je u svakom slučaju i prema svakom parametru apsolutni favorit na Kipru. Prema podacima transfermarkta, portala za procjenu tržišnih vrijednosti igrača i ekipa fudbaleri reprezentacija BiH vrijede 140,45 miliona eura u odnosnu na Kiprane koje procjenjuju na 16,55. Primjera radi, Miralem Pjanić, fudbaler Juventusa vrijedi 40 miliona eura, skoro tri puta više nego li cijeli nacionalni tim Kipra.

https://www.youtube.com/watch?v=eslmD55wRgU

BiH je 30. na FIFA rang list, a Kipar tek 94.

Grci domaćini Estoncima 

Utakmica sedmog kola grupe ”H” kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo ”Rusija 2018” Kipar – BiH igra se sutra, 31. avgusta, na stadionu GSP Arena od 21.45 po lokalnom, odnosno 20.45 sati po srednjeevropskom vremenu.

Sudit će je Englez Andre Marriner, a asistirat će mu sunarodnici Lee Betts i Simon Peter Bennet. Četvrti arbitar bit će Craig Pawson, takođe, iz Engleske.

https://www.youtube.com/watch?v=BUFGHT2e10Q

Poslije šest odigranih kola na tabeli grupe ”H” prva je Belgija sa 16 bodova, slijede Grčka 12, BiH 11, Kipar 7, Estonija 4 i Gibraltar 0.

U preostala dva susreta sedmog kola grupe ”H” kvalifikacija za SP večeras, takođe od 20.45 sati, Belgija će biti domaćin Gibraltaru, dok će Grčka ugostiti Estoniju.