Meša, svoj ti pos'o, kakav crni Kazahstan

Nije lako selektoru Mehmedu Baždareviću, mada je to on prilično dobro krio tokom presice na kojoj je pročitao spisak od 24 igrača na koja će računati u, po svemu sudeći, ključnoj utakmici kvalifikacija za EURO u Francuskoj iduće godine.

Mahom je Meša čitao imena igrača koji se još nisu kako treba “ni zagrijali” u novoj sezoni, a dobar dio njih početak sezone u svojim klubovima gleda s klupe za rezervne igrače ili pak s tribina.

[pull_quote_right]Baždarević ima na raspolaganju sve “jurišnike” iz prošlih akcija. Džeko, Đurić, Višća, Zec, no treba biti pošten pa priznati da niti jedan nije u formi koju bi mogli okarakterizirati barem kao solidnu[/pull_quote_right]

Gledajući Mešin spisak, onako laički, jedina pozicija u timu zbog koje ga “ne boli glava” je mjesto golmana. Asmir Begović je igrom slučaja (zbog crvenog kartona Courtoisa) u Chelseaju u dvije utakmice stigao pokazati sav svoj kvalitet, i on u Belgiju stiže sa solidnom minutažnom i “iskustvom” u novoj sezoni. Nema sumnje i da su njegove alternative, Ibrahim Šehić i Jasmin Burić, jači dio Mešine klupe.

No, u svim ostalim linijama ima razloga za brigu. Zbog ozljeda su otpali Ervin Zukanović i Edin Cocalić, igrači iz zadnje linije, na koje se Meša mogao itekako osloniti.

U veznoj liniji, otpao je Gojko Cimirot, a Haris Medunjanin i Izet Hajrović utakmice svojih klubova gledaju s tribina ili putem TV ekrana. Muhamed Bešić ne igra, Sanjin Prcić također.

Zanimljiva je situacija u napadu. Baždarević ima na raspolaganju sve “jurišnike” iz prošlih akcija. Džeko, Ibišević, Đurić, Višća, Zec, no treba biti pošten pa priznati da niti jedan nije u formi koju bi mogli okarakterizirati barem kao solidnu. Jedinog koji je formom trenutno odskakao od ostalih, Armina Hodžića iz zagrebačkog Dinama, Meša je “posudio” Darku Nestoroviću, selektoru mlade reprezentacije za dvoboj s Kazahstanom.

Meša je to pravdao činjenicom da je i meč mlade reprezentacije s Kazahstanom važan, no teško da će nekoga ubijediti da je važniji od ključne utakmice za Euro 2016.

hodzic1258

Hodžić je od početka sezone u dresu Dinama iz Zagreba već skupio 12 nastupa u zvaničnim utakmicama, što u HNL-u, što u kvalifikacijama za LP. I zabio pet golova (u HNL-u). Svi ostali Mešini napadači koje je pozvao nisu zabili niti jedan. Od svih 24 igrača koje Baždarević uvrstio na spisak niti jedan nije ove sezone ni približno odigrao utakmica kao Hodžić, a još manje zabio golova.

Definitivno, u Briselu, u utakmicu u kojoj se, treba i to reći, vrte milioni eura od kojih žive i sve mlađe reprezentativne selekcije pa i U21, ne bi bilo loše imati na klupi igrača kakav je Hodžić. Jer, on može i zna zabiti gol iz svake situacije. A, u Briselu će nam trebati gol(ova).

Selektore, još nije kasno, Belgija je nama (a i vama) prioritet svih prioriteta, kakav crni Kazahstan.