Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Tuzli počela gradnja najvećeg tržnog centra u BiH (FOTO)

bingo tuzla (2)

Uručenjem građevinske dozvole, zvanično je započela gradnja najvećeg tržnog centra u Bosni i Hercegovini, koji se gradi u tuzlanskom naselju Kreka. Investicija je vrijedna više miliona KM, a u novom objektu, koji će biti površine 40 hiljada kvadrata, bit će zaposleno više od 200 novih radnika, javlja Anadolu Agency (AA).

bingo tuzla (1)

“Osim toga, dok traje gradnja, angažovano je mnogo radnika i firmi, a kompanija koja gradi ovaj objekt, koji će upotpuniti život i sadržaje u Tuzli, uplatila je već 1,5 miliona KM rente u gradski budžet. Taj će novac biti usmjeren za infrastrukturu i uskoro ćemo raspisati konkurse za izgradnju 25 putnih pravaca. Govoreći o budućem objektu, mogu istaći da je to nešto što je ovaj grad dugo čekao, iako bi i mnogi drugi gradovi voljeli da se najveći tržni centar gradi upravo u njihovom mjestu”, izjavio je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Tatjana Paunoski, službenica za odnose s javnošću u kompaniji Bingo, najvećem bh. trgovačkom lancu koji gradi savremeni tržni centar, kazala je da se nada da će pomenuti objekt otvoriti svoja vrata do kraja septembra iduće godine.

bingo tuzla (3)

“Samo u kompaniji Bingo bit će zaposleno preko 200 ljudi. Osim toga, nova radna mjesta otvorit će se i u pet kino dvorana. Također, otvara se prostor i za zapošljavanje radnika u restoranu, igraonici, kuglani, kao i u buticima svjetskih brendova. Ovaj će objekt biti na tri etaže, sa prizemljem, suterenom i spratom”, izjavila je Paunoski.

bingo tuzla (5)

Prema Imamovićevim riječima, Tuzli je ovakav objekt bio neophodan, jer su usljed nedostatka sadržaja i izbora, Tuzlaci zbog kupovine odjeće išli u druge gradove.

“Osim toga, riječ je o kompaniji koja u proizvodnji i trgovini zapošljava 6.000 ljudi i svoje objekte ima u skoro svim mjestima širom BiH”, naglasio je Imamović.

bingo tuzla (4)

Inače, novi tržni centar gradi se na mjestu gdje se nalazila nekadašnja prva fabrika špirita u BiH, koja je izgrađena 1887. godine. U nekadašnjoj špiritani kasnije je bila tvornica kvasca, koja je među prvima u Tuzli prestala sa radom usljed povlačenja loših privatizacijskih poteza.

Danas je na tom mjestu veliko gradilište, a Derviš Suljić, rukovodilac gradilišta, izjavio je za AA da se trenutno vrše radovi na utemeljenju objekta.

“Sve teče po planu i ako vremenski uslovi dozvole, ovaj dio posla bit će gotov do sredine novembra. Angažovano je pet domaćih kompanija”, rekao je Suljić.