Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučiću će biti dozvoljeno da se obrati Narodnoj skupštini RS

BiH

aleksandar vučić

Premijer Srbije Aleksandar Vučić još nije zatražio obraćanje Narodnoj skupštini Republike Srpske u vezi s usvojenom odlukom o referendumu u tom bh. entitetu o Sudu i Tužilaštvu BiH, potvrdio je danas predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

On kaže da, ako Vučić bude htio da se obrati parlamentu RS-a to će mu biti i omogućeno.

Čubrilović je podsjetio da su se u Narodnoj skupštini Republike Srpske obraćali visoki zvaničnici te ocjenjuje da bi bilo dobro da to uradi i Vučić.

Aleksandar Vučić je još prošlog mjeseca tokom sastanka s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom zamolio uime Srbije da se još jednom razmotri odluka o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Dodao je također da je spreman da, ukoliko Dodik to bude tražio, “pomognemo u iznošenju dodatnih argumenata koji bi doprinijeli lakšem sagledavanju cjelokupne situacije”.

-Spreman sam da to uradim i ako treba pred poslanicima u RS-u – rekao je tada Vučić.

Narodna skupština Republike Srpske donijela je 15. jula, na prijedlog predsjednika RS-a Milorada Dodika, odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Odluka još nije stupila na snagu, jer se čeka konačan stav Ustavnog suda RS-a nakon što su na nju veto stavili delegati Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a.