Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Selektor bh. reprezentacije

Milošević: Ne možemo bez Džeke i Pjanića, moramo pokazati narodu da nam je stalo

savo milosevic
Foto: Fena

“Nama su nosioci igre u godinama, ali je činjenica da bez njih ne možemo”, rekao je selektor

Uoči posljednje kvalifikacione utakmice za Evropsko prvenstvo protiv Slovačke, danas je održana press konferencija, a prisutnima se obratio selektor Savo Milošević.

Bosna i Hercegovina je već odavno izgubila i matematičke šanse za direktan plasman na Evropsko prvenstvo, a u prošlom kolu našu reprezentaciju nadigrao je Luksemburg sa visokih 4:1.

U okviru posljednjeg kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, Bosna i Hercegovina će na Bilinom Polju u nedjelju od 20 sati i 45 minuta dočekati selekciju Slovačke, koja je u prošlom kolu osigrala direktan plasman.

Prisutnima se danas obratio i Savo Milošević.

“Nikom porazi nisu prijatni, pa najmanje meni. Ni meni sve ovo ne treba, niko nije rekao da će put biti lagan. Kada sam došao, situacija je bila teška. Ne pričam ovo kao opravdanje, da igramo bez najboljih i iskoristimo to da dođemo do novih igrača. Jasno mi je da su ljudi ljuti i kivni, moramo da pokušamo popraviti što može. Sutra imamo još problema. Ima igrača sa nekoliko žutih kartona, i postoji opasnost da ih izgubimo za prvi meč baraža. Moramo pokazati karakter. Barem da pokažemo narodu da nam je stalo”, započeo je Milošević.

Na pitanje da li ima tim koji će igrati za baraž, te koga je prekrižio, odgovorio je:

savo milosevic
Foto: Fena

“Imamo apsolutno sve i model igre koji možemo da igramo u baražu. Ali imamo u glavi startinih 11 u njihove uloge znamo. Svaka taktička sitnica im treba da bude jasna. Kako je dospio sastav u javnost? Volio bih da znam. Uvijek ću biti iskren i ne znam drugačije. Meni to ništa ne znači, nemam vremena ni energije da se time bavim, ako je neko uradio, neka je njemu to na čast. Ne mislim da nam je to odmoglo ili pomoglo. Nemam vremena time da se bavim sada, one su mi u drugom planu. Koji su to igrači koji igraju u boljim ligama, nemamo ih. Nažalost moram ovako da odgovorim, moji prethodnici su probali isto, kruži tu nekih 30-tak igrača na spiskovima i bolje prosto nemamo. Ako neko misli da ih ima, u zabludi je, imamo to što imamo i to ne govorim kao alibi nego kao činjenicu. Ne trebamo kukati već da probamo uraditi najbolje od ovoga što imamo. Nama su nosioci igre u godinama, ali je činjenica da bez njih ne možemo. Prekriženi igrači? Ne mogu to da kažem, imamo sutra utakmicu i onda ćemo pričati. Ko će biti eliminisan zavisi od njih samih, ne od mene. Oni su sami sebe precrtali. I ovi što su se dokazali to su uradili žrtvom na terenu, nikoga ne zaustavljam i svako ima šansu da se dokaže”.

Istakao je da se bez pojedinih igrača ne može.

“Bez Džeke, Pjanića i Kolašinca ne možemo, oni su nosioci igre. Sve smo vidjeli u prethodnim utakmicama.”

Savo vjeruje da će u martu nastupiti dobro uigrana ekipa.

“Igraće dobro uigrana ekipa u martu. Vjerujte da će to biti uigrana ekipa. To je sve što mogu reći.”

Razmišljalo se i o mentalnom planu priprema, te se pribojava loše reakcije publike na Bilinom Polju.

“Razmišljali smo o mentalnom stanju igrača. Psihološki dio. Ali smo na Balkanu. Psihologija sigurno jeste jedna od ključnih stvari”, završio je Milošević.