Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kvalifikacije za ep

Može li gore: I Island nas je pobijedio

bih island
FOTO: nfsbih.ba

Portugal je nastavio da melje sve pred sobom. Bez Cristiana Ronalda u timu Portugalci su natrpali mrežu Luksemburga do vrha

Četiri utakmice prija kraja kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. u Njemačkoj fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine zaostaje sedam bodova za pozicijom koja vodi na to takmičenje.

Nakon patnje protiv Lihtenštajna selektor Meho Kodro napravio tri promjene u ekipi za meč s Islandom.

Na klupi su ostali Nalić, Bilbija i Pjanić, a priliku su od prve minute dobili Tahirović, Hadžiahmetović i Gazibegović.

No, te promjene nisu dale rezultat. Pjanić je ušao u igru u 67. minutu, rezultat je bio 0:0. Do tog trenutka imali smo jedan udarac u okvir gola protivnika. Još dva skoro pa bezopsna udarca u okvir gola uputili smo do 81. minuta kada su ušli Bilbija i Gazibegović. I dalje je bilo 0:0.

Bilbiji je trebalo nepune tri minute da se nađe u velikoj šansi. Sjajno je šutirao glavom sa nekih šest ili sedam metar, no lopta odlazi nekoliko centimetar pored stative. Dva minuta kasnije Džeko pokušava, ali golman brani. Bilbija je učestvovao i u toj akciji.

U 89. minutu Hadžikadunić nas je, vjerovali smo, spasio poraza kada je uklizao u silovit šut protivničkog igrača u kaznenom prostoru. U nastavku akcije Islanđani su probali iz daljine, ali je to Šehić nekako odbio u korner. Minut kasnije nije bilo pomoći. Finnbogason je zabio za 1:0. I time zapečatio naše šanse za odlazak na EP kroz kvalifikacije.

Šta i kako dalje?

Nakon Luksemburga, pali smo i protiv Islanda. Ostaje još jedna šansa za EURO 2024. Ona do koje nas je doveo Bugarin Ivaylo Petev – baraž na osnovu trijumfa u Ligi nacija. No, pitanje je koga ova reprezentacija uopšte može pobijediti. Pogotovo s Kodrom na klupi.

U narednom kolu gostujemo Lihtenštajnu (13. oktobra). U istom terminu Portugal je domaćin Slovacima, a Island dočekuje Luksemburg.

Portugal je nastavio da melje sve pred sobom. Bez Cristiana Ronalda u timu Portugalci su natrpali mrežu Luksemburga do vrha. Završilo je 9:0.

Slovaci su obavili posao protiv “opasnog” Lihtenštajna za šest minuta. Taman toliko im je trebalo da im zabiju tri gola.

tabela grupa j
FOTO: Screenshot