Muzurović: Bitno je dobro započeti kvalifikacije, možemo direktno na SP

fuad muzurovic

Bivši selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Fuad Muzurović kazao je, uoči početka kvalifikacionog ciklusa za svjetsko prvenstvo i utakmice protiv Estonije, da je logično da je bh. selekcija favorit u tom meču.

Smatra da je dobar početak jako bitan i da u odnosu na sutrašnje protivnike imamo određeni kvalitet.

– Poraz protiv Kipra u prošlim kvalifikacijama za evropsko prvenstvo nam treba da bude opomena, jer nema laganih utakmica. Onako kako su u zadnje vrijeme igrali zajedno, timski da odrade kako treba, i ako tako budu radili ne samo na utakmici protiv Estonije nego i na svim ostalim oni mogu da se sigurno plasiraju direktno na svjetsko prvenstvo. To im od sveg srca želim i Baždareviću i njegovim igračima. Bitno je početi dobro kvalifikacije. Mi da smo dobili Kipar igrali bismo na evropskom prvenstvu – kazao je Muzurović za Fenu.

Iako nema najbolji uvid u reprezentaciju, mišljenja je da, iz izjava selektora i reprezentativaca, može se vidjeti optimizam i da pripreme dobro teku.

– Treba im vjerovati i moramo biti optimisti i da start bude uspješan. Sam plasman BiH reprezentacije daje nam pravo da budemo favoriti. Ipak smo mi na FIFA-inoj rang listi u povoljnijoj poziciji osim Belgije. Po tom rangiranju trebali bismo biti favoriti u sutrašnjem meču. Mislim da je naša reprezentacija spremna da napravi i taj iskorak da odemo na svjetsko prvenstvo – optimističan je bivši selektor.

Kada je u pitanju grupa u kojoj se nalazi BiH, zajedno s Belgijom, Grčkom, Kiprom, Estonijom i Gibraltarom, Muzurović smatra da Belgija nije favorit.

– Oni su promijenili selektora. Gledao sam ih i nisu mi ostavili dojam da bih njih proglašavao favoritom, ali u svakom slučaju reprezentacija za svaki respekt, isto kao i Grčka. I kod njih se dosta promijenilo, mada su oni uvijek težak protivnik. Tu smo, ali dajem prednost našim mladićima. Ali kolektiv je najvažniji i on je presudan – zaključio je Muzurović.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine protiv Estonije igra sutra u Zenici na stadionu “Bilino polje” u 20.45 sati.