Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prije 13 godina Zmajevi su igrali svoju prvu majstoricu

elvir-bolic

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine na današnji dan prije 13 godina po prvi put u svojoj historiji igrala je meč od čijeg ishoda je zavisio plasman na veliko takmičenje.

Bile su to kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Portugalu 2004, a bh. tim u posljednjem kolu trebao je trijumf nad Danskom na domaćem terenu kako bi po prvi put zaigrao na velikoj smotri.

Nažalost, utakmica je okončana rezultatom 1:1, pa se na ostvarenje sna moralo sačekati ravno deceniju kada je nova generacija igrača predvođena Edinom Džekom izborila nastup na Mundijalu u Brazilu.

Velika euforija tog oktobra 2003. na koncu je donijela i veliko razočarenje, pošto igrači Blaža Sliškovića ipak nisu uspjeli u svojoj misiji. Danci su poveli ranim golom Jorgensena, a sve što je bh. tim uspio do kraja bio je izjednačujući pogodak koji je u finišu prvog poluvremena postigao Elvir Bolić.

Utakmica je igrana pred 40 hiljada navijača na stadionu Koševo, iako je prethodno velika želja Blaža Sliškovića i igrača bila igrati na Bilinom polju u Zenici.

Od igrača koji danas nose dres reprezentacije na susretu igranom na današnji dan prije 13 godina igrao je samo Emir Spahić koji je zamijenjen nakon prvog poluvremena zbog prijetnje drugom javnom opomenom.

Osim Spahića, igrali su i Kenan Hasagić, Vedin Musić, Muhamed Konjić, Zlatan Bajramović, Mirsad Hibić, Elvir Bolić, Vladan Grujić, Sergej Barbarez, Hasan Salihamidžić i Mirsad Bešlija, dok su u nastavku priliku dobili i Elvir Baljić, Mirko Hrgović i Bulend Bišćević.