Nakon dogovora UEFA-e i CONMEBOL-a

Zmajevi će igrati protiv najjačih južnoameričkih reprezentacija?!

edin-dzeko

Glavni cilj ovih mečeva jeste da se eventualno južnoameričke selekcije uključe u Ligu nacija te da se što prije adaptiraju

Samo nekoliko meseci poslije duela Svetskog prvenstva u Kataru stiže vijest po kojoj bi najjači južnoamerički timovi mogli da igraju atraktivne utakmice protiv timova iz Evrope, među kojima je Bosna i Hercegovina.

Naime, kako prenosi uticajni brazilski Globo, UEFA i CONMEBOL su napravili dogovor po kojem bi trebalo da se organizuje zajedničko takmičenje. Ovu ideju podržao je Brazil, kao jedna od zemalja koja će gostovati u Evropi u martu 2024. godine kako bi odigrao dve prijateljske utakmice.

Među kandidatima nalaze se selekcije koje su učesnici elitne A divizije Lige nacija, među kojima je BiH, ali i još 15 selekcija.

Shodno dogovoru na sastanku u Ruandi tokom Kongresa FIFA, prenosi Globo, Brazil, Argentina, Urugvaj, Ekvador, Peru i Kolumbija će igrati po nekoliko mečeva sa 16 timova iz A divizije.

Pored Zmajeva, tu su još Hrvatska, Danska, Francuska, Španija, Portugal, Švicarska, Italija, Mađarska, Njemačka, Nizozemska, Belgija, Poljska, Škotska, Izrael i Srbija.

S druge strane, Čile, Paragvaj, Bolivija i Venecuela, kao posljednji iz završenih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, igrat će sa evropskim selekcijama iz B dvizije Lige nacija.

Glavni cilj ovih mečeva jeste da se eventualno južnoameričke selekcije uključe u Ligu nacija te da se što prije adaptiraju. Također, ovi susreti poslužili bi kao idealna priprema za ostala takmičenja u kojima selekcije učestvuju.