Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poljska i slovačka

Dvije članice NATO-a odlučile poslati borbene avione Ukrajini!

MiG-29 twitter

NATO saveznici na bivšem komunističkom istoku, poput Poljske i Slovačke, posebno su glasno podržavali Kijev otkako je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu 24. februara 2022.

Slovačka vlada jutros je odobrila slanje borbenih aviona tipa MiG-29 Ukrajini. Potvrdio je to jutros slovački premijer Eduard Heger. Slovačka je druga zemlja koja je najavila da će poslati ratne avione u Kijev, nakon Poljske koja je slanje četiri MiG-a najavila jučer.

Slovačka će, objavili su tamošnji mediji, poslati 13 MiG-ova 29 Ukrajini. Slovačka flota od 11 aviona MiG-29 povučena je prošlog ljeta i većina njih nije u operativnom stanju. Poslat će one koji su ispravni, a ostali će ići za rezervne dijelove. Slovačka će također isporučiti dio svog sustava protivzračne odbrane KUB, rekao je Heger.

NATO saveznici na bivšem komunističkom istoku, poput Poljske i Slovačke, posebno su glasno podržavali Kijev otkako je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu 24. februara 2022. Danska premijerka Mette Fredriksen jučer je objavila da zapadne zemlje i dalje raspravljaju o tome hoće li poslati borbene avione Ukrajini.

“To je nešto o čemu raspravljamo u skupini zemalja saveznica. To je velika želja Ukrajine”, rekla je Fredriksen.

Podsjetimo, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u više navrata od zapadnih saveznika zatražio da pošalju Ukrajini borbene avione, koje je opisao kao “krila slobode”.

Sjedinjene Države i Velike Britanija u siječnju su odbile poslati borbene avione Ukrajini, ali prošlog je mjeseca Ben Wallace, britanski ministar odbrane, rekao da je Britanija spremna poslati avione svojim saveznicima na istoku Evrope.

To bi omogućilo istočnoeuropskim članicama NATO-a da Ukrajini pošalju vlastite borbene avione sovjetske proizvodnje, što su sada i najavile Poljska te Slovačka.