Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nogometaši BiH večeras protiv Estonije

zmajevi trening
Foto: nfsbih.ba

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras započinje novi ciklus kvalifikacija.

Na zeničkom stadionu Bilino polje izabranici selektora Mehmeda Baždarevića dočekuju reprezentaciju Estonije na startu kvalifikacija za svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji.

Reprezentacija BiH je apsolutni favorit u večerašnjem meču, atmosfera u ekipi uoči utakmice je dobra i svi su uvjereni da će pobjedom započeti kvalifikacije.

– Ambiciozni smo, ali i oprezni. Imamo plan i radili smo kvalitetno kako bismo pravili probleme protivniku. Ambiciozni smo jer želimo da pobjednom krenemo u kvalifikacije i oprezni jer i protivnik ima kvalitet. Kvalifikacije su duge i bitno je da na početku ostvarimo željeni ishod – kazao je selektor Baždarević.

Prije osam godina reprezentacija BiH je upravo protiv Estonije ostvarila rekordnu pobjedu 7:0. U taboru BiH svjesni su da je teško ponoviti taj rezultat, navodeći da je pobjeda najbitnija bez obzira na broj postignutih golova.

– U tom susretu smo napravili istorijski rezultat, ali danas je teško ponoviti takav meč. Za nas je najvažnije da ove kvalifikacije otvorimo na najbolji mogući način, a to jedino možemo sa tri boda – ističe kapiten Edin Džeko, koji je u toj utakmici postigao dva pogotka.

Bit će ovo šesti susret dviju selekcija, a u dosadašnjih pet BiH je slavila u tri navrata, jedan meč završen je remijem i jedan pobjedom Estonaca.

Prvi put Estonija i BiH sastali su se 6. septembra 1998. u kvalifikacijama za Euro 2000. godine. Susret u Sarajevu završen je neriješenim rezultatom 1:1. U uzvratnoj utakmici godinu dana kasnije u Tallinnu selekcija BiH bila je mnogo uspješnija i pobijedila sa 4:1.

Jedini poraz reprezentacija BiH u susretima s Estonijom pretpjela je 17. augusta 2005. godine u prijateljskom susretu u Tallinnu kada je bilo 1:0.

Rekordnu pobjedu 7:0 nogometaši BiH ostvarili su 10. septembra 2008. u Zenici. U uzvratnom susretu u Tallinnu BiH je slavila pobjedu 2:0.

Šesti susret između BiH i Estonije igra se večeras na Bilinom polju od 20 sati i 45 minuta. Susret sudi Čeh Miroslav Zelinka.

Osim meča u Zenici večeras se igraju preostale dvije utakmice u okviru kvalifikacijske grupe H. Kipar u Nikoziji dočekuje Belgiju, dok Gibraltar u Portugalu dočekuje Grčku.