Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Očekivana odluka: Odgovornost prebačena na Osima, Bajevića, Kajtaza i Misimovića

begic_mesa_beus
Begić, Beus i Kovačević: Ko će biti četvrto "oko savezovo"?

Održana je sjednica Izvršnog odbora NFSBiH nakon koje još uvijek nema konkretnih informacija ko će sa klupe voditi reprezentaciju BiH u UEFA Ligi nacija.

Potvrdio je to Milorad Sofrenić, potpredsjednik NFSBiH nakon sjednice.

“Bilo je rasprave o izvještaju i radu, određena je komisija koju čine članovi Odbora za posredovanje i savjetnika predsjednika Zvjezdan Misimović koja će razmotriti izvještaje te će za desetak dana dati prijedloge, nismo ništa postigli konrektno”, kazao je Sofrenić.

Na pitanje da li je Baždrević “bivši”, Sofrenić je kratko kazao:

“Sve su opcije otvorene”.

Izvršni odbor nije ocjenjivao njegov rad, te je formirao komisiju u sastavu Ivica Osim, Sead Kajta, Duško Bajević i Zvjezdan Misimović koja će dati svoje mišljenje o Baždarevićevom radu. Time su Elvedin Begić i njegovi saradnici u Izvršnom odboru svu odgovornost prebacili na pomenutu četvorku.

Je li cilj ovakve odluke Izvršnog odbora da se Ivica Osim konačno potjera iz NSBiH saznat ćemo uskoro. Legenda bh. fudbala sada je doveden u situaciju iz koje je nemoguće izaći “čist”. Begić i društvo svjesni su da je javnost prekrižila Baždarevića, ali su lopticu da ga potjera prebacili i na Ivicu Osima.

Osim sada može “da bira”; da glasa za ostanak selektora koji nam je upropastio dva kvalifikaciona ciklusa, što bi u javnosti sigurno bilo dočekano na nož ili da bude protiv Baždarevićevog ostanka. No, i u tom slučaju biće i onih koji bi takvu sasvim realnu odluku prokomentirali “navijanjem za svoga sina Amara” koji je među kandidatima za novog selektora.

U svakom slučaju, vrlo perfidna igra Izvršnog odbora NSBiH na čelu sa Elvedinom Begićem.

Odluka će biti saopćena u narednih deset dana.

“Izvršni odbor je na današnjoj sjednici jednoglasno konstatovao da u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji naša ‘A’ reprezentacija nije ostvarila cilj. Konstatovano je da je dosadašnjem selektor Baždareviću istekao ugovor sa posljednjom utakmicom kvalifikacija i trenutno smo bez selektora ‘A’ reprezentacija. Na temelju toga se zadužuje Odbor za posredovanje, odnosno Osim zajedno sa Bajevićem i Kajtaziom, uključujući i Misimovića, da do 1. novembra ove godine utvrde i definišu prijedlog novog selektora, koji će biti dostavljen Izvršnom odboru na dalje razmatranje. Naredna sjednica Izvršnog odbora zakazana je za 10. novembar“, naglasio je Baković nakon sjednice u izjavi za Anadoliju.

Dodao je da niko nije isključen iz igre za novog selektora, pa ni Baždarević, te da se nada kako će sve ići po planu, kako bi bh. nacionalni tim dobio stratega na vrijeme.

“Izvršni odbor do sada nije nikoga kontaktirao niti je bilo ko nas kontaktirao, jer ne bi bilo korektno prema dosadašnjem selektoru Baždareviću. Čekali smo da on podnese izvještaj, da se Izvršni odbor odredi prema njegovom izvještaju i statusu. To je danas i urađeno i kreće procedura koja se odnosi na izbor novog selektora“, zaključio je Baković.

Osim, koji je jedan od četiri člana stručne komisije kazao je da je za sada odluka da sjednu zajedno i razmisle malo o imenu selektora, kako se ne bi zalijetali sa izborom.

“Po meni bi bilo najbolje da sačekamo žrijeb i da znamo s kim igramo. Ovako dok ne znaš, možeš naletjeti na Portugal i Španiju. Odluku će donijeti Izvršni odbor, a na prijedlog komiteta. Sješćemo i razmisliti malo, doći će i Duško Bajević, volio bih da dođe recimo i Safet Sušić da se pojavi na tom stručnom dijelu, da pričamo o svakom kandidatu da ne bude presječeno“, rekao je Osim.

Sjednici IO prisustvovao je i selektor Baždarević, koji nakon sastanka nije želio davati izjave, nego je samo u društvu kolege iz mlade reprezentacije Vinka Marinovića napustio hotel “Evropa“.

S obzirom da je reprezentacija BiH i u kvalifikacijama za EURO 2016 eliminisana u baražu od Republike Irske, pa se sa Baždarevićem nije plasirala na dva uzastopna velika takmičenje šanse da ostane selektor su mu minimalne.

Navodno prvi na listi želja vodećih ljudi N/FS BiH i dalje je Meho Kodro, nekadašnja zvijezda slavne Barcelone, danas uspješni trener švicarskog Servettea. Protivkandidati u trci za selektorsku fotelju su mu Amar Osim, nekada trofejni trener sarajevskog Željezničara i uvaženi hrvatski stručnjak Robert Prosinečki, selektor Azerbejdžana.