Uprkos kiši

Ovako izgleda travnjak Bilinog polja pred odlučujuće utakmice Zmajeva

bilino polje – fena (2)

Stadion je tom zeničkom klubu dat na korištenje, ali, kako bi bio sačuvan za odlučujuće duele “Zmajeva”, ovog ga mjeseca uopće nisu koristili nogometaši Čelika

Uprkos kiši koja je padala posljednjih dana, travnjak zeničkog Stadiona “Bilino polje” bit će potpuno spreman za posljednje dvije utakmice kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine u Kataru, u kojima će A reprezentacija Bosne i Hercegovine ugostiti Finsku (13. novembar, 15.00 sati) i Ukrajinu (16. novembar, 20.45), potvrdila je Feni portparolka Nogometnog kluba Čelik Ajna Suljić.

Stadion je tom zeničkom klubu dat na korištenje, ali, kako bi bio sačuvan za odlučujuće duele “Zmajeva”, ovog ga mjeseca uopće nisu koristili nogometaši Čelika.

– U skladu s ugovorom o korištenju stadiona, NK Čelik kao dobar domaćin, naravno, nastoji da našoj reprezentaciji BiH omogući najbolje uvjete. U skladu s tim, a za potrebe reprezentacije BiH, mi smo svoje treninge izmjestili na Stadion “Kamberovića polje”. Zadnju smo utakmicu na “Bilinom polju” odigrali 30. oktobra i od tada smo i treninge i narednu prvenstvenu utakmicu, koju ćemo igrati ovog vikenda, prebacili na “Kamberovića polje”, kako bismo uspjeli sačuvati teren za nadolazeće utakmice A selekcije BiH – kazala je portparolka Suljić.

Zenički je klub, napominje, na raspolaganje Nogometnom savezu BiH ponudio i svoje ljude koji rade na održavanju tog stadiona.

– Teren je u dobrom stanju. U saradnji sa kompanijom “Alba”, koja ga i održava, teren se redovno kosi i reparira te se na njemu obavljaju svi ostali potrebni radovi. “Alba” ima svoj protokol i procedure po kojima to radi i mi u to ne ulazimo, ali smo se stavili maksimalno na raspolaganje – ističe Suljić.

U trenutku posjete reportera Fene zeničkom stadionu, upravo su se radnici komunalnog preduzeća “Alba Zenica” spremali za čišćenje sjedalica. Do subotnje utakmice protiv Finske, na terenu će još nekoliko puta biti i pokošena trava.

NSBiH, a na osnovu ulaganja koja proteklih godina u taj stadion, zenički “nogometni hram” također koristi za aktivnosti svojih selekcija. Uglavnom su to utakmice A selekcije, koja se za dvije odlučujuće utakmice u borbi za plasman na drugo mjesto u svojoj skupini D i nastup u baražu, trenutno priprema u Sarajevu.

Ljetošnju, temeljitu reparaciju travnjaka zeničkog stadiona, za što je utrošeno više od 50.000 KM, također je platio NSBiH, a prvu utakmicu na repariranom terenu odigrali su, 1. septembra, upravo “Zmajevi” protiv Kazahstana (2:2).